Отидете към основна версия

4 873 19

UEFA EURO 2020: Украйна попари шведските мечти в 120-тата минута и е на четвъртфинал

  • украйна-
  • швеция-
  • 2:1-
  • евро 2020

Когато всички чакаха дузпите, Украйна нанесе смъртоносен удар чрез резервата Артьом Довбик

Снимка: EPA/БГНЕС

Украйна победи с 2:1 Швеция в последен 1/8-финал на UEFA EURO 2020. Редовното време завърши 1:1, а в последната минута на продълженията тимът на Андрий Шевченко стигна до златния гол, който му осигури исторически четвъртфинал.

Резултата откри Олександър Зинченко (27), скандинавците изравниха чрез Емил Форсберг (43). Златния гол в последната минута на продълженията вкара резервата Артьом Довбик. Червен картон в първото продължение получи Маркус Даниелсон (99) за груб фаул и след намесата на ВАР.

Двата отбора влязоха предпазливо в двубоя и липсваха опасни положения пред вратарите на Олсен и Бущан. Едва в 7-тата минута Кулушевски опита удар, който бе избит в корнер. Четири минути по-късно страхотно подаване на Ярмоленко завърши с хубав шут на Яремчук, но вратарят Олсен изби.

В 11-тата минута Украйна можеше да поведе, но вратарят Олсен за пореден път показа, че се намира в страхотна форма. Ярмоленко пусна страхотен пас към Яремчук, който без забавяне шутира, но стражът на шведите с вещина изби. Постепенно скандинавците наложиха контрол върху играта и последваха опасности за вратаря Бущан. Отлично центриране на Кулушевски в 18-тата минута намери Форсберг зад отбраната на Украйна, но ударът му с глава не се получи и топката излезе в аут. Минута по-късно голямата надежда на скандинавците Александър Исак шутира от границата на наказателното поле, но и неговият удар мина встрани от вратата на Бущан.

Малко неочаквано първи се радваха играчите на Андрий Шевченко. В 27-тата минута фантастично подаване с външен фалц на Ярмоленко намери нахлуващия в наказателното поле Зинченко, който със зверски шут по диагонала не остави шансове на Олсен - 0:1.

Шведите бързо можеха да върнат попадението, след като в 30-тата минута капитанът Себастиан Ларсон от фаул изненада Бущан. Все пак вратарят се разтегна и изби в корнер.

Две минути преди почивката логично се стигна до изравняване. Емил Форсберг изстреля истински снаряд, който след рикошет в крака на Забарний влетя зад гърба на Бущан.

Втората част започна с атаки и към двете врати, но гол не падна най-вече заради малшанса. В 55-тата минута гредата спаси "тре крунур" след удар на Сидорчук, а 60 секунди по-късно левият стълб на вратата на Бущан попречи на Форсберг да се разпише за втори път. Вратарят на украинците пък показа блестящ рефлекс в 66-тата минута, след като се разтегна максимално и изби мощен шут на Кулушевски. Късметът отново не бе с Форсберг в 69-тата минута, когато поредната му солова акция завърши с перфектен удар, но този път напречната греда бе последна преграда.

Минута преди края защитата на Украйна проспа едно дълго подаване на Екдал, което изведе на добра позиция Кулушевски, но с решителна намеса Забарний изби в корнер, а след това редовното време приключи и двубоят навлезе в продължения.

В 99-тата минута шведите останаха с 10 души. Маркус Даниелсон получи червен картон за ужасяващ фаул срещу Артьом Беседин, при който крака на украинеца се огъна и той не успя да завърши мача. Реферът Даниеле Орсато първоначално не видя добре ситуацията, тъй като шведът игра с топката, но след намесата на ВАР изгледа положението и без колебание вдигна червен картон.

Когато всички чакаха дузпите, Украйна нанесе смъртоносен удар. В 120-тата минута Зинченко центрира отляво в наказателното поле, където резервата Артьом Довбик се вклини между централните бранители на "тре крунур" и отблизо с глава прати топката в мрежата на Робин Олсен.

В добавените три минути шведите не успяха да се съвземат от шока и напуснаха терена в Глазгоу с наведени глави.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.

Свързани новини