Last news in Fakti

30 Юни, 2021 01:18 4 868 19

UEFA EURO 2020: Украйна попари шведските мечти в 120-тата минута и е на четвъртфинал

  • украйна-
  • швеция-
  • 2:1-
  • евро 2020

Когато всички чакаха дузпите, Украйна нанесе смъртоносен удар чрез резервата Артьом Довбик

UEFA EURO 2020: Украйна попари шведските мечти в 120-тата минута и е на четвъртфинал - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Украйна победи с 2:1 Швеция в последен 1/8-финал на UEFA EURO 2020. Редовното време завърши 1:1, а в последната минута на продълженията тимът на Андрий Шевченко стигна до златния гол, който му осигури исторически четвъртфинал.

Резултата откри Олександър Зинченко (27), скандинавците изравниха чрез Емил Форсберг (43). Златния гол в последната минута на продълженията вкара резервата Артьом Довбик. Червен картон в първото продължение получи Маркус Даниелсон (99) за груб фаул и след намесата на ВАР.

Двата отбора влязоха предпазливо в двубоя и липсваха опасни положения пред вратарите на Олсен и Бущан. Едва в 7-тата минута Кулушевски опита удар, който бе избит в корнер. Четири минути по-късно страхотно подаване на Ярмоленко завърши с хубав шут на Яремчук, но вратарят Олсен изби.

В 11-тата минута Украйна можеше да поведе, но вратарят Олсен за пореден път показа, че се намира в страхотна форма. Ярмоленко пусна страхотен пас към Яремчук, който без забавяне шутира, но стражът на шведите с вещина изби. Постепенно скандинавците наложиха контрол върху играта и последваха опасности за вратаря Бущан. Отлично центриране на Кулушевски в 18-тата минута намери Форсберг зад отбраната на Украйна, но ударът му с глава не се получи и топката излезе в аут. Минута по-късно голямата надежда на скандинавците Александър Исак шутира от границата на наказателното поле, но и неговият удар мина встрани от вратата на Бущан.

Малко неочаквано първи се радваха играчите на Андрий Шевченко. В 27-тата минута фантастично подаване с външен фалц на Ярмоленко намери нахлуващия в наказателното поле Зинченко, който със зверски шут по диагонала не остави шансове на Олсен - 0:1.

Шведите бързо можеха да върнат попадението, след като в 30-тата минута капитанът Себастиан Ларсон от фаул изненада Бущан. Все пак вратарят се разтегна и изби в корнер.

Две минути преди почивката логично се стигна до изравняване. Емил Форсберг изстреля истински снаряд, който след рикошет в крака на Забарний влетя зад гърба на Бущан.

Втората част започна с атаки и към двете врати, но гол не падна най-вече заради малшанса. В 55-тата минута гредата спаси "тре крунур" след удар на Сидорчук, а 60 секунди по-късно левият стълб на вратата на Бущан попречи на Форсберг да се разпише за втори път. Вратарят на украинците пък показа блестящ рефлекс в 66-тата минута, след като се разтегна максимално и изби мощен шут на Кулушевски. Късметът отново не бе с Форсберг в 69-тата минута, когато поредната му солова акция завърши с перфектен удар, но този път напречната греда бе последна преграда.

Минута преди края защитата на Украйна проспа едно дълго подаване на Екдал, което изведе на добра позиция Кулушевски, но с решителна намеса Забарний изби в корнер, а след това редовното време приключи и двубоят навлезе в продължения.

В 99-тата минута шведите останаха с 10 души. Маркус Даниелсон получи червен картон за ужасяващ фаул срещу Артьом Беседин, при който крака на украинеца се огъна и той не успя да завърши мача. Реферът Даниеле Орсато първоначално не видя добре ситуацията, тъй като шведът игра с топката, но след намесата на ВАР изгледа положението и без колебание вдигна червен картон.

Когато всички чакаха дузпите, Украйна нанесе смъртоносен удар. В 120-тата минута Зинченко центрира отляво в наказателното поле, където резервата Артьом Довбик се вклини между централните бранители на "тре крунур" и отблизо с глава прати топката в мрежата на Робин Олсен.

В добавените три минути шведите не успяха да се съвземат от шока и напуснаха терена в Глазгоу с наведени глави.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фандъкова

    2 26 Отговор
    Я не знам само Украйно какво прави на Европейско ама те нали и Турците бяха ......не знам не знам

    Коментиран от #7, #14

  • 2 Мангъров

    10 7 Отговор
    Ииии гледай па Швейцария с африкански отбор и те са тук хахахах
  • 3 In memoriam

    30 6 Отговор
    "Факти," само да ви напомня, че днес се навършват 50 години от трагичната кончина на великите български футболисти Георги Аспарухов–Гунди и Никола Котков– Котето. Мир на праха им и вечна им памет!

    Коментиран от #4

  • 4 Българин

    22 23 Отговор

    До коментар #3 от "In memoriam":

    Айде стига с тази мантра.
    Все едно ако се блъсне Божинката и Джийзаса, после 50 години да ги оплакваме.
    Знаете ли колко по-стойностни хора си заминаха без да са се возили с превишена скорост ?

    Коментиран от #6, #9, #12

  • 5 Абе щом укрите са на 1/8финал

    7 18 Отговор
    Сигурно велика россия е на финал поне
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ха ха ха🤣

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Фандъкова":

    Те и руснаците бяха, но почти никой не си ги спомня...
  • 8 ДаЗдраПерМа

    6 1 Отговор
    добре играха украинците особенно Зинченко като цяло приятен мач предполагам "победителите не ги съдят" важи и за тях защото през цялото време между себе си (а и треньора им даваше съвети) на езика на малцинство на което децата в училище не могат да учат и говорят на него.
  • 9 Страничен

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    С това сравнение счупи глупомера ти!
  • 10 Пламен

    8 5 Отговор
    Слава на Украйна.
  • 11 Жоро

    5 4 Отговор
    На Тея тъпи украинци и съдията им помогна

    Коментиран от #15

  • 12 Сиганин

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    А АМА МНОГО СИ П,РОЗД АМА МНОГО
  • 13 Така така

    3 6 Отговор
    Хей така усул усул ще го мушнат и на Рушляните
  • 14 Schmidt

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Фандъкова":

    Правиш ли разлика между континента Европа и Европейки съюз?

    Коментиран от #16

  • 15 !!!?

    1 5 Отговор

    До коментар #11 от "Жоро":

    Вижда се че страдаш за отпадането на ротата руски танкисти от Европейското първенство по футбол. Така е - азиатците в Азия и да гледат от украинците, и да се учат
  • 16 Komapak

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Schmidt":

    Я сега ми обясни що щат Израел и Казакстан в УЕФА? Сигурно съм слаб по география😁😁
  • 17 PSG FR

    0 0 Отговор
    Поднесоха приятна изненада. Футболът и в Източна Европа е жив!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ДОКО

    0 0 Отговор
    ШВЕЦИЯ ЛИ...ИЛИ НЮ АФГАНИСТАН ГИБИ ВЕР БАНА БИР ДЖИГАРА..