Отидете към основна версия

1 811 6

Големите сили във волейбола ще бойкотират Световното първенство, акo Русия е домакин

  • волейбол-
  • световно първенство по волейбол-
  • домакинство на русия-
  • франция-
  • словения-
  • бойкот

По-рано днес Международната волейболна федерация (FIVB) заяви, че Русия засега остава домакин на Мондиал 2022

Снимка: EPA/БГНЕС

Олимпийският шампион Франция излезе с официално становище, че няма да участва на Световното първенство за мъже, ако то се проведе в Русия. Декларацията е във връзка с позицията на Международната волейболна федерация (FIVB), която заяви, че Русия засега остава домакин на Мондиал 2022.

По-рано негативно отношение към провеждането на Мондиал 2022 в Русия изразиха и федерациите на Полша и Нидерландия, но французите сториха това категорично с официална позиция. Също така Френската волейболна федерация (FFVolley), представлявана от своя президент Ерик Танги, гласува на заседание на Административният съвет на Европейската конфедерация (CEV) за отмяна на пътуването на свои представители, участващи в европейските турнири в Украйна и Русия.

"Безопасността на нашите съграждани е наш приоритет и ние ще направим всичко възможно, за да я гарантираме по време на национални или международни състезания. В този контекст и на този етап Франция няма да участва в Световното първенство, ако организацията ѝ се запази в Русия “, заяви Танги.

Малко по-късно подобно изявление направиха и от Словенската волейболна федерация (OZS).

"Волейболният съюз на Словения (OZS) също следи отблизо събитията и осъжда военната атака срещу Украйна. Според сегашната ситуация OZS няма да изпрати мъжкия национален отбор на Световното първенство, ако то се проведе в Русия. Такова решение е подкрепено и от Олимпийския комитет на Словения, а от страните членки на CEV Полша и Франция вече са взели същото решение като на Словения. Същото може да се очаква в близко бъдеще и от други членове на европейската и световна федерация", се казва в прессъобщението на словенската федерация.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.

Свързани новини