Отидете към основна версия

1 920 9

Призоваха футболът в Англия да спре да лъска имиджа на нарушители на международното право

  • висша лига-
  • футбол-
  • клубове-
  • англия-
  • русия-
  • украйна

Трябва да се променят тестовете, които собствениците и директорите минават

Снимка: БГНЕС

По-рано днес представителката на саудитския консирциум, който влезе в Нюкасъл в края на миналата година”, Аманда Стейвли определи като тъжно и нечестно случващото се със собственика на Челси Роман Абрамович. Руският олигарх бе подложен на сериозен натиск след инвазията на Русия в Украйна и започналата война, а в сряда обяви, че ще напусне клуба и търси купувач.

Тези коментари на Стейвли не останаха незабелязани и веднага предизвикаха реакция от страна на една от най-големите правозащитни организации - “Амнести Интернешънъл”.

“Както винаги сме казвали, ние сме в ера на глобален спорт, който е ползван за изчистване на имиджа, и в контекста на ужаса, случващ се в Украйна, Премиър лийг трябва да има ясна и непосредствена морална отговорност за промяна на правилата за собственост. Трябва да се променят тестовете, които собствениците и директорите минават, както и да се спре използването на английският футбол като средство за пиар и чистене на имиджа на хора, които участват в сериозни нарушения на човешките права. Това са неща, които могат лесно да се променят, за да възпират хора, които са пряко замесени в нарушаване на международното право и правата на човека, както случващото се в Украйна и ударите над цивилни обекти, училища и болници”, заяви Феликс Джейкенс, който е говорител на организацията.

Правителството на Великобритания наложи редица сериозни санкции на руски олигарски, които притежават имоти и бизнеси на територията на Обединеното кралство.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.

Свързани новини