Отидете към основна версия

5 175 29

Руски пилот скочи на ФИА

  • роман русинов-
  • фиа-
  • пилот-
  • спорт

Руските пилоти нямат право да се състезават под националния си флаг, като ще карат с неутрален статут и под флага на ФИА

Снимка:

Руският автомобилен пилот Роман Русинов се обяви против новите условия на ФИА за участие на руски пилоти и отбори в международни състезания. Русинов е най-успешният руснак в състезанията за издръжливост, а тимът му G-Drive е сред най-силните в клас LMP2.

Руските пилоти нямат право да се състезават под националния си флаг, като ще карат с неутрален статут и под флага на ФИА. Също така, те нямат право да използват и националните символи на страната си, включително и в социалните мрежи.

Тази реакция идва след войната, която Русия започна в Украйна на 24 февруари, но ФИА въведе доста по-меки мерки спрямо другите спортове, които изхвърлиха Русия и Беларус.

“Днес, аз пилотът на руския отбор G-Drive Racing, отказвам да приема дискриминационните условия на ФИА. Целта на всеки спортист е да чуе химна на родината си на подиума. За 10 години международен опит нашият отбор е постигал това многократно. Вдигали сме руския флаг, слушали сме и сме пели руския химн. Заради моите фенове, заради моите съотборници и заради спортната чест няма да подпиша този документ. По-добре изобщо да не сядам зад волана”, обяви Русинов.

Предполага се, че след изявлението на Русинов G-Drive няма да участва в международни състезания тази година, тъй като Романов е и мендижър на тима, който оперира с парите на Газпром. Наскоро тимът привлече бившия пилот от Формула 1 Даниил Квят, за да кара той в Световния шампионат за издръжливост (WEC). Засега обаче няма официална информация за промени в програмата на G-Drive през предстоящия сезон.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 32 гласа.

Свързани новини