Отидете към основна версия

1 915 6

Катастрофа с нов магнитут очаква Барселона, ако отпадне от Шампионската лига

  • барселона-
  • шампионска лига-
  • жоан лапорта

Бюджетът на клуба е базиран на минимално класиране до 1/4-финалите в турнира

Снимка: БГНЕС

Финансовата криза в Барселона не е никаква новина. Президентът Жоан Лапорта обаче намери начин, за да закърпи бюджета през лятото, като продаде огромна част от активите на клуба само и само да удовлетвори изискванията на Шави за нови футболисти, привличайки някои от най-големите имена във футбола в момента. Но въпреки това „каталунците“ са изправени пред реалната угроза, за да изпаднат от Шампионската лига за втора поредна година още в групите, макар бюджетът да е калкулиран на база задължителното класиране минимум от фазата на 1/4-финалите, по информация на The Athletic.

Снощи клубът завърши наравно 3:3 срещу Интер у дома в един от най-красивите мачове в турнира до момента. Но този резултат означава, че испанският гранд вече не държи съдбата в собствените си ръце. „Нерадзурите“ си осигуриха по-добрата позиция след директните двубои и два кръга преди края ще са нужни не само две победи на „Барса“ над Байерн Мюнхен и Виктория Пилзен, но и поражения на италианците срещу същите тези съперници. Или в най-лошия случай тимът на Симоне Индзаги трябва да спечели максимум две точки, за да може този на Шави Ернандес да го изпревари.

Заедно спасихме Барселона“, бе гръмкият коментар на Лапорта през миналия уикенд, когато на общото събрание на борда на директорите обяви, че финансите и играта на тима отново са на добре познатото ниво.

Новият президент се завърна победоносно след подкрепата на Лионел Меси преди аржентинецът да бъде принуден да напусне през миналото лято. Тогава той наследи един почти банкрутирал отбор от Хосе Мария Бартомеу, който бе натрупал дълг в размер на €1,3 млрд.

През миналия сезон отстраняването ни от Шампионската лига струваше около €12 млн. Става дума за приходите, които не получихме, но също така и разходите, които си спестихме. Тази година се целим в спечелването на Ла Лига и достигането до 1/4-финалите в Шампионската лига“, каза Ромеу на същото онова събрание преди седмица.

Развоят на събитията доведе до свиване на прогнозите за приходите от телевизионни права с 6%, дори да се предположи, че отборът намери начин, за да продължи към 1/8-финалите. Това се дължи на договора със Sixth Street, който влезе в сила и задължава ръководството да плаща по €41 млн. на година.

Трябва да ускорим процеса по напускане на играчи или освобождаването им, защото имаме такива, които получават много над пазарните си оценки“, каза председателят на икономическата комисия в клуба - Джауме Гуардиола.

Ръцете на ръководството бяха извити от Атлетико Мадрид при сделката за постоянния трансфер на Антоан Гризман. Французинът трябваше да донесе €40 млн. от продажбата си, но вместо това „дюшекчиите“ намериха начин, за да си спестят този разход наполовина.

Очаква се в най-скоро време да се стигне до дърпането на поредния финансов лост, колкото и досадно това да звучи вече на голяма част от футболните запалянковци. Ръководството вече призна, че търси купувач на 49% от дъщерната фирма BLM (Barca Licensing & Merchandising), но все още не е намерен купувач, защото цената е около €300 млн.

Предвидено е да бъде продаден и част от музея на Барселона, който се радва на огромен туристически интерес в каталунската столица. Тук обаче проблемът е свързан с планираната реконструкция на „Ноу Камп“, която включва зоната на самия музей, а това респективно ще доведе до частичното му затваряне за период от няколко години.

Дълговата криза има изгледи, за да се задълбочава, защото проектите прогнозно ще струват към €1,5 млрд. през следващите 25 години. Това включва и €50-те млн. през следващия сезон, които ще се платят на градската управа за използването на Олимпийския стадион в града, докато текат ремонтните дейности по официалния дом на отбора. Там капацитетът е само от 55 хил., така че продажбата на билети ще се свие осезаемо и влиянието върху финансите ще бъде особено голямо за дербитата от местен и международен характер.

Всичко това до голяма степен обяснява симпатиите на Жоан Лапорта към формирането на Супер Лигата, която бе блокирана от УЕФА само преди няколко години. Той залага много на това ежеседмично интересът към мачовете на Барселона да бъде огромен, като предлага съревнования с най-големите клубове из Европа.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини