Отидете към основна версия

3 990 73

Георги Иванов: Докато съм тук, футболисти с друг цвят на кожата няма да играят за България

  • георги иванов - гонзо-
  • българия-
  • расизъм

Отговорният директор към БФС се изказа против натурализирането на състезатели във футбола

Снимка: БГНЕС

Георги Иванов-Гонзо направи гръмко изказване по адрес на националните състезатели, които биха имали право да играят за България, с което има риск да предизвика расистки скандал в международен план.

В българския национален отбор трябва да играят само българи. Докато аз съм директор на националните отбори чужд играч, с чужд паспорт, с друг цвят на кожата няма да играе. Достойнство за всички българи е да играят за националния отбор, ако не могат, това бие върху нас. Не искам футболисти от други държави да заместват българските. В някои страни това може да го има, но за мен е порочна практика“, каза той по време на визитата си в Монтана, цитиран от БНР.

В миналото националната фланелка са носили натурализирани българи, като Маркиньос и Вандерсон, а дори под ръководството на Иванов бе издаден български паспорт на Бърнард Текпетей, макар все още да не е получавал повиквателна и Младен Кръстаич.

Любопитно ще е дали от ФИФА ще има някаква реакция по този повод, защото регламентът гласи, че натурализираните чужденци имат равни права с родените атлети във всяка една държава. Достатъчно е да погледнем към представителните тимове на Франция, Швейцария, Белгия и Германия, за да видим, че цветът на кожата не се взема предвид, когато се оценяват футболните качества на спортистите.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 35 гласа.

Свързани новини

  • В България: "Не съм расист, но..."

    Може ли цветът на кожата да бъде критерий за българския национален отбор по футбол? Според техническия директор на БФС Георги Иванов - Гонзо, отговоръ ...
    29.01.2023
    4 208
    86