Отидете към основна версия

2 277 6

Припомниха скандала, поставил началото на една от най-големите легенди във Формула 1 (ВИДЕО)

  • михаел шумахер-
  • формула 1-
  • деймън хил-
  • спорт

На 13 ноември 1994 г. Михаел Шумахер печели първата от седемте си световни титли

В края на годината ще се навършат десет години от инцидента, при който Михаел Шумахер получи тежко нараняване на главата и оттогава има съвсем малко и предимно частични информации за актуалното състояние на германската легенда на Формула 1.

На днешния ден преди 29 години е поставен крайъгълният камък на историята, превърнала от Шумахер една от най-големите легенди във Формула 1. На 13 ноември 1994 г. германецът печели първата от седемте си световни титли. Шампионският трофей, взет след Гран При на Австралия, обаче се случва с един от големите скандали в кариерата на Пилето.

Състезанието по улиците на Аделаида обещава голяма интрига още преди своето начало. Шумахер, пилот на Бенетон, има само точка аванс пред Деймън Хил от Уилямс. Минималната разлика се дължи на факта, че британецът записва четири победи в пет състезания и съкращава аванса от 27 точки, които германецът има в средата на сезона.

Три от тези успехи на Хил идват в момент, когато Михаел Шумахер няма шанс да спечели точки. Той е дисквалифициран в Гран При на Белгия, а след това пропуска състезанията в Италия и Португалия заради наказание, получено по време на „Силвърстоун“ през юли.

Самата квалификация в Австралия е доста оспорвана. Полпозишън печели световният шампион за 1992 г. Найджъл Менсъл с Уилямс. Британецът изпреварва Шумахер с 0,018 секунди. Трета позиция на стартовата решетка взима Хил, изостанал на 0,651 секунди от съотборника си.

В състезанието Михаел Шумахер повежда и има аванс от една секунда пред големия си конкурент за титлата, но в 35-ата обиколка прави рядкосрещана грешка за пилот от такъв ранг. Напуска трасето и получава повреда на болида си. Въпреки това успява да се върне на трасето и прави маневра, с която се блъска в лявата част на колата на Деймън Хил.

На кадрите се вижда, че германецът има проблеми с управлението, но няма гаранция, че не прави умишлен опит да отстрани съперника си от състезанието, осъзнавайки, че самият той не може да продължи. След катастрофата Шумахер отпада и остава встрани от пистата, гледайки как Хил продължава напред.

Британският пилот обаче стига единствено до питстопа. Там механиците откриват повреда в окачването. Проблемът е невъзможно да бъде отстранен. Хил напуска болида и прекратява участието си в състезанието.

Това носи на Шумахер шампионската титла, която той защитава година по-късно, а след това се мести във Ферари. Хил пък става шампион през 1996 г.

Скандалният начин, по който германецът печели тази титла, беше припомнен наскоро от известния журналист за Формула 1 Роже Беноа. Той изрази мнение, че титлата на Шумахер е трябвало да бъде отнета, тъй като маневрата му е умишлена. Всичко това стана покрай полемиките относно шампионат 2008, когато първенец става Люис Хамилтън в спор с Фелипе Маса. Бразилецът настоява, че титлата трябва да е негова, тъй като Хамилтън е получил рамо от ръководството на Формула 1.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.

Свързани новини