Отидете към основна версия

2 921 39

Светлана Каменова мачка в Париж, среща жената-мъж от Тайван

  • светлана каменова-
  • париж 2024-
  • олимпийски игри-
  • спорт

Боксьорката от Тайван се е проваляла на тестовете за определянето на пола, но въпреки това беше допусната до участие на Игрите във френската столица

Светлана Каменова Станева елиминира ирландката Михаела Уолш при дебюта си на олимпийски игри. 34-годишната българка ликува в срещата в категория до 57 килограма с единодушно съдийско решение - 5:0 гласа (30:27, 30:27, 30:27, 30:27, 30:27).

Боксовата ни националка, която е настоящата европейска шампионка от Белград 2024, ще се изправи на 1/4-финалите в Париж срещу едно от най-коментираните имена на Олимпиадата - Лин Ю-Тин. Боксьорката от Тайван се е проваляла на тестовете за определянето на пола, но въпреки това беше допусната до участие на Игрите във френската столица.

При дебюта си на Олимпиада Светлана Каменова Станева срази Микаела Уолш и заслужено спечели. Опитната българка взе бързо центъра на ринга и започна да диктува темпото. Тя търсеше боя, докато ирландката основно кръжеше около нея, което бе отчетено като пълно превъзходство в полза на нашата националка в първия рунд.

Във втората част Каменова опита да бъде дори още по-активна и да движи съперничката си, вземайки отново превес в картите. Развой, който ѝ позволи дори да се забавлява в третия рунд по пътя към победата.

Четвъртфиналът на българката с Лин Ю-Тин ще бъде на 4 август (неделя). Членът на тайванската делегация е сред най-коментираните имена в момента в Париж. Ю-Тин бе извадена на полуфиналите на световното първенство в Ню Делхи миналата година, след като не издържа тест за полова принадлежност, но сега бе реабилитирана от МОК. Решение, което се дискутира изключително много. Нашето момиче се би именно с Ю-Тин в Индия на четвъртфиналите, след което се стигна до въпросната дисквалификация и връчването на бронзовия ѝ медал на Светлана Каменова Станева.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.

Свързани новини