Отидете към основна версия

424 1

Франческо Баная с осма победа за сезона в MotoGP

  • motogp-
  • победа-
  • франческо баная-
  • мото-
  • мотоциклетизъм-
  • гран при-
  • япония

Вчера той триумфира и в спринта

Снимка: БГНЕС/EПA

Световният шампион Франческо Баная спечели своята осма победа за сезона в MotoGP, след като триумфира в надпреварата за Гран При на Япония, в която неговият основен конкурент за титлата Хорхе Мартин завърши втори, въпреки че потегли 11-ти, пише "Спортал".

Баная стартира отлично от втората позиция и моментално изпревари Педро Акоста, който обаче пробва да си върне първото място в първия завой. Пилотът на Tech3 ГасГас стори това, но само за секунда, тъй като още във втората крива, която практически е залепена за първата, Баная отново поведе и повече не изпусна лидерството до финала.

А по-назад още до края на първия тур Мартин стигна до четвъртото място, след което излезе на втората позиция, благодарение на изпреварването си срещу Брад Биндър и падането на Акоста в края на третата обиколка. До финала Мартинатора пробва да притисне Баная в спора за победата и въпреки че дълго време се движеше на под секунда зад него, той така и не успя да се доближи достатъчно, за да го атакува.

Трети финишира Марк Маркес, който във втората половина на дистанцията имаше зад себе си Енеа Бастианини, но подобно на Мартин и Звяра не успя да се доближи достатъчно, за да атакува. Франко Морбидели завърши на петото място зад Бастианини, а в топ 10 попаднаха още Биндър, Марко Бедзеки, Фабио Ди Джанантонио, Алейш Еспаргаро и Джак Милър.

Йоан Зарко беше най-предно класираният от пилотите на японските марки, финиширайки 11-ти с LCR Хонда, пред Фабио Куартараро, Такааки Накагами, Лука Марини и Раул Фернандес, които оформиха зоната на точките. До финала стигнаха още Алекс Ринс и участвалия с „уайлд кард“ пилот на Ямаха Реми Гарднър.

В генералното класиране с победата си днес Баная се доближава на 10 точки от Мартин, който запазва първото място с актив от 392 пункта. Трети с изоставане от 79 точки е Бастианини, който води със само две пред Маркес.

Изключително интересната битка за световната титла в MotoGP през 2024 година продължава след две седмици с едно от най-непредвидимите състезания, а именно Гран При на Австралия на легендарната писта „Филип Айлънд“. Освен край Мелбърн до края на сезона Мартин и Баная ще се изправят един срещу друг още в Тайланд, Малайзия и разбира се Валенсия.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини