Отидете към основна версия

11 446 13

Електрифициране на асфалтов път

  • швеция-
  • електромобили-
  • електрификация-
  • пътища

Развитите страни в Европа все повече наблягат на електрификация при автомобилите, като наред с това се стремят да измислят съпътстващи системи за по-безпроблемното им използване. Последната такава се разработва в Швеция, където местните власти са взели решение за електрифициране на стандартните пътища.

Технологията е лесна за вграждане в съществуващата пътна врежа, като към момента проблем се явява допълнителното оборудване на автомобилите. Шведите вграждат провеждаща електричество релса в асфалта, като специален контактен лост, който ще е монтиран на превозното средство ще контактува с нея.

При нужда от напускане на лентата с цел изпреварване или смяна на посоката, този лост автоматично ще се изключва от мрежата и превозното средство ще превключи на автономен режим - тоест ще ползва ток от вградените батерии. Самата релса в асфалта е разделена на секции и ще се активира само когато над нея има превозно средство.

Към момента се провеждат изпитания на новата технология, които се провеждат на експериментално 10-километрово шосе. Ако технологията се окаже удачна, то властите са готови с минимални инвестиции да електрифицират голяма част от пътищата в страната. Така, според шведите ще се достигне драстично намаляване на изхвърляните от колите вредни емисии.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини