Отидете към основна версия

1 943 3

Uber покори сушата, да се готви въздухът

  • uber-
  • летящо такси

Кашата, която забърка едно от автономните таксита на Uber, очевидно не пречи на плановете на компанията за господство във въздушните превози. На втората си ежегодна конференция в Лос Анджелис фирмата представи най-новата си концепция за летящ автомобил.

Апаратът, който трябва да започне да работи като въздушно такси през 2023 г., представлява хибрид между самолет и вертолет. Вместо опашен винт конструкцията има четири хоризонтални ротора.

Те осигуряват подемна сила, а когато апаратът е приземен, могат да се сгънат, за да не заемат място. Пети ротор отговаря за движението напред. Ако някой от двигателите излезе от строя, останалите гарантират безопасно приземяване.

Според Uber конструктивната схема осигурява много по-тиха работа от традиционните съосни ротори и по-нисък разход на енергия. Моторите ще се захранват с електричество, а стандартната работна височина на летящото такси ще бъде между 300 и 600 метра.

В момента поне 19 компании работят над подобни проекти. Собствени летящи таксита развиват Boeing, Airbus и Kitty Hawk на съоснователя на Google Лари Пейдж.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини