Отидете към основна версия

49 790 80

Ето как работят трите турбини на BMW

  • bmw-
  • m performance-
  • m550d

 

Последните няколко месеца BMW регулярно показва последните си достижения в автомобилните технологии. По време на предстоящото след дни автомобилно изложение в Женева баварците ще демонстрират на живо първите четири модела от гамата BMW M Performance, характеризиращи се с високопроизводителните си дизелови агрегати.
 
В основата на тези мощни и свръхдинамични дизели лежат три турбокомпресора. Сега от BMW пуснаха официално видео, показващо как работят трите нагнетателя. Те са интегрирани в новия високотехнологичен дизелов редови шестак N57D30, като изцеждат от него 381 к.с. и 740 Нм въртящ момент.
 
С показатели от 127.3 к.с. на литър обем този мотор се явява безспорен лидер сред дизеловите агрегати за леки автомобили. За достигане на тези динамични характеристики от BMW не само интегрират три компресора с променлива геометрия на турбините, но и разработват нов алуминиев картер и система за напосредствено впръскване на горивото с пиезоинжектори.
 
Максималното налягане при впръскването на горивото е 2 200 бара, а размерите, разположението и взаимодействието на трите турбини позволяват на инженерите от BMW да постигнат максимално усвояване на енергията в изключително широк диапазон на оборотите.
 
Дизеловите технологии, разработени специално за автомобилите от серията M Performance, позволяват и значително увеличаване на икономията на гориво. Според официалните данни седана  M550d харчи само 6.3 литра нафта на 100 километра пробег, а изпълнението Touring гори с една десета повече -  6.4 л/100 км.
 
Ето и схематичното представяне на работата на новия дизелов шестцилиндров редови мотор и неговите три турбокомпресора
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • BMW показа 6-а серия с 4 врати

    Автомобилен салон "Женева 2012". Наш екип от мястото на събитието. В Женева баварците показаха дизеловите модели M-performance, както ...
    07.03.2012
    22 026
    62
  • BMW представи дизела с три турбокомпресора

      Баварците изпълниха обещание си и представиха преди автосалона в Женева новия си дизелов двигател, снабден с три турбокомпресора. Този м ...
    26.01.2012
    27 485
    110