Отидете към основна версия

7 564 29

Нов вид електроцентрала или ток от морски вълни

  • електроцентрала-
  • море-
  • вълни-
  • диелектрически еластомерен генератор (deg)

Възможността за добиване на евтина възобновяема електроенергия е един от най-актуалните проблеми на човечеството в днешно време. Получаването на енергия от морските вълни не е от вчера, но сега, шотландски и италиански учени предлагат нов вид електроцентрала.

Новите електрически централи в морето не са толкова евтини, но пък според думите на инженерите са далеч по-надеждни от съществуващите вече турбини. Иновационната централа има много по-малко количество движещи се елементи и е направена от особено високоякостни материали.

Изобретението е наречено диелектрически еластомерен генератор (DEG), а принципът му на действие е основан на създаване на свръхналягане във вертикални колони, в които са монтирани мембрани. Колоните се пълнят с вода, постъпваща от входящите вълни, като така се създава допълнително налягане на въздуха зад мембраните.

Един генератор може да произвежда 500 кВт електроенергия, което е достатъчно за около 100 къщи. Първите такива електроцентрали ще бъдат монтирани край бреговете на Шотландия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини