8 Август, 2024 12:55 5 749 7

Най-голямата в света слънчева електроцентрала с вертикални панели вече е факт

  • слънчеви панели-
  • норвегия-
  • електроцентрала

За една година централата ще може да генерира до 219 MWh електроенергия

Най-голямата в света слънчева електроцентрала с вертикални панели вече е факт - 1

В Норвегия на покрива на футболния стадион Ullevaal Stadion е построена най-голямата в света слънчева електроцентрала с вертикални панели. Това направи възможно поставянето на работните повърхности на панелите една до друга, така че светлината да работи от двете страни на двойките, увеличавайки изходната мощност с 20–30%. Вертикалното разположение има и куп други предимства, от които норвежците възнамеряват да се възползват и в други такива проекти.

Местната компания Over Easy Solar постави 1 242 слънчеви панела с мощност 200 W на площ от 2 500 м2. Декларираната полева мощност достига 248 kW. За една година централата ще може да генерира до 219 MWh електроенергия. Панелите са ориентирани от север на юг с 20° отклонение на изток от южната страна. Това ще им позволи да работят по-ефективно през зимата.

Също така, отразяването от снега ще играе важна роля за увеличаване на мощността през зимата, което също е предимство на вертикалното разположение на панелите. Този фактор е особено важен, ако вземем предвид неблагоприятното местоположение на електроцентралата: тя се намира в Осло, град, разположен на географската ширина с недобра слънчева светлина.

Най-голямото предизвикателство за дизайнера и производителя на набор от вертикално ориентирани панели е увеличеното тегло на системата за закрепване, за да държи панелите изправени. Проблемът беше решен чрез намаляване на общата маса на масива до 11 кг/м2, а това е огромно пространство постижение, което ще позволи създаването на вертикални слънчеви ферми на покривите на много сгради.

Други предимства на вертикалната ориентация на слънчевите панели включват освободеното място за инспекции на покрива и лесната поддръжка на масива. Заедно с повишената ефективност поради двустранното осветление, което създава два пика на производство вместо един, методът за вертикално поставяне на слънчеви панели обещава да стане много популярен, така че компанията има намерение скоро да счупи установения рекорд с ново постижение.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кемал

    9 7 Отговор
    Тези пък. нямат ли си въглища
  • 2 Този

    7 9 Отговор
    Сега се търси светлинен източник, че нещо слънчевите дни не са много.

    Коментиран от #5

  • 3 запознат

    8 1 Отговор
    Слънцето в Осло се вдига до 6.58 градуса през зимата и 53 през лятото.
    В София е от 23.77 дo 68.59.
    Затова тази странна ориентация на панелите там е оправдана.

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    5 6 Отговор

    До коментар #3 от "запознат":

    Ориентацията е оправдана навсякъде , "разбирачо" , в София много повече даже , щото сутрин в 9 часа и вечер в 8 часа през лятото панелите ще дават 100 % от мощността си , а през останалото време над 70 % , вместо сегашния пик 100 % от 11 до 15 часа , тоест точно в пиковото потребление сутрин и вечер ще има повече производство , а не само по обед !!

    Коментиран от #6

  • 5 гост

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "Този":

    Кога ще се откажете от тъпите опорки или толкова си можете ?? Сто пъти ви се обясни , че панелите работят и при облачно време , само че намалена мощност , което просто значи , че трябва да сложиш повече , за да имаш нужната ти мощност !!

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Грета Тунберг

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Скъпи, зареди ли си Теслата?