Отидете към основна версия

7 525 37

В Швеция вече се движат камиони без шофьор

  • einride-
  • t-pod-
  • автономен камион-
  • безпилотен камион

Транспортното миистерство на Швеция е издало разрешително на стартапа Einride да започне превоз с автономни камиони по цивилната пътна мрежа в промишления район Йоншьопинг, съобщава Reuters. Безпилотният T-pod обслужва логистичната компания DB Schenker.

Автономният камион се движи между складовата база на германската фирма и терминала ѝ със скорост максимум 5 км/ч. Машината се управлява от облачна платформа на мобилния оператор Telia, заради което се е наложило телукомуникационната компания Ericsson на построи две 5G-кули.

T-pod се захранва от батерии с капацитет 200 кВтч и може да измине до 200 км с едно зареждане. Максималната му скорост е 85 км/ч. Системата му за автономно управление е от четвърто поколение, което означава, че намесата на човек се налага само в крайни случаи.

Автопилотът работи с изчислителна платформа Nvidia Drive (най-вероятно Drive AGX Pegasus) и получава данни от две камери, два лидара и три радара. Товароносимостта е 26 тона.

До 2020 г. трябва да влязат в експлоатация 200 камиона T-pod. Einride вече е сключила договори с редица големи компании, сред които немската верига супермаркети Lidl, шведската куриерска служба Svenska Retursystem и и няколко търговски фирми от Fortune 500.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • "Тираджиите" остават без работа!

    Aurora и Continental завършиха разработката на първия в света магистрален камион с четвърто ниво на автономност. Този търговски автомобил с автопилот ...
    11.01.2024
    66 643
    72