Отидете към основна версия

5 262 13

Continental измисли самонадуваща се гума

  • continental-
  • c.a.r.e.-
  • гума

Германската компания Continental представи автомобилна гума, която може да се надува сама по време на движение. Системата, наречена C.A.R.E. (Connected. Autonomous. Reliable. Electrified), се състои от сензори, които постоянно събират и анализират информация за дълбочината на грайфера, възможни перфорации, температурата и налягането в гумата.

Най-иновативната част от технологията обаче са центробежните помпи, разположени в самото колело. Когато автомобилът ускорява, въздухът в тях се сгъстява и се подава към камерата на гумата. Така налягането в нея винаги е оптимално, с което се пести гориво и се намаляват вредните емисии. Излишният сгъстен въздух, който центробежните помпи произвеждат, се съхранява в интегрирани резервоарчета и може да се използва в случай на нужда.

От Continental все още не са категорични дали новата технология ще си проправи път до серийно производство. Немците обаче смятат, че C.A.R.E. е отлично решение не само за бъдещите флотилии от роботизирани таксита, а и за частни електромобили със системи за автономно управление.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.

Свързани новини

  • "Тираджиите" остават без работа!

    Aurora и Continental завършиха разработката на първия в света магистрален камион с четвърто ниво на автономност. Този търговски автомобил с автопилот ...
    11.01.2024
    66 373
    72