Отидете към основна версия

1 939 9

Китай обвини САЩ в глобален шпионаж в Интернет

  • сащ-
  • китай-
  • шпионаж-
  • интернет-
  • високи технологии

Съперничеството между икономиките на САЩ и Китай постепенно превзема високотехнологичната сфера, традиционно активно използвана от специалните служби. Наскоро китайските власти, в лицето на представител от Министерството на външните работи, нарекоха САЩ най-големият интернет шпионин и основател на хакерската империя.

По-специално става дума за разследването на Washington Post за швейцарската компания Crypto AG, която беше контролирана от ЦРУ, NSA и германското разузнаване BND, бе основа за обвиненията. Според китайския служител САЩ са станали най-големи "играч", практикуващ проследяване на данни в киберпространството.

Шпионирането с машини за криптиране, продавани от Crypto AG, обхвана 120 страни и стана глобално, заяви представителят на китайското външно министерство. САЩ не останаха длъжни на китайците и от своя страна обвиняват високотехнологичните компании от Поднебесната държава в участие в кражбата на поверителна информация.

По-специално това се отнася до въвеждането на 5G технология от Huawei, с която, според един от американските сенатори, китайците могат да управляват американски компании.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.

Свързани новини