Отидете към основна версия

11 022 10

Как правилно се използва командният регулатор на фаровете?

  • командeн регулатор на фарове-
  • съвети-
  • автомобили

В тъмното шофьорите често използват краткосрочно превключване от къси и дълги светлини, когато им се струва, че фаровете на колата срещу тях светят прекалено ярко. Ако обаче разберете, че шофирате на къси светлини и не са правени промени в дизайна на фаровете, възниква въпросът: какъв вид неизправност може да доведе до ефекта на „заслепяване“?

Това може да се случи, ако късите светлини не се регулират. Когато колата е натоварена, фаровете се вдигат заедно с тялото и започват да бият в очите на водачите от насрещно движещите се автомобили. В същото време, когато шофирате сами, светлината им не притеснява никого. За да не се случи това, трябва да използвате т.нар. команден регулатор на фаровете - ключ с числа от 0 до 3, намиращ се обикновено на предния панел на арматурното табло, вляво от кормилната колона.

Ето как, по предписание, трябва да използвате този команден регулатор на фаровете, който има общо четири позиции?


0 - съответства на минималното натоварване, когато има само един водач и един пътник на предната седалка в салона.

1 - това положение на фаровете ще трябва да бъде настроено, когато двама души с относително тежък багаж пътуват в колата.

2 - съответства на средното натоварване на колата, което се наблюдава, ако в салона има петима души, а багажникът е наполовина пълен.

3 - съответства на максималното натоварване на колата в рамките на стандартните 500 кг. 5 души седят в салона, а багажникът е изцяло пълен. В допълнение, това положение на коректора се задава при шофиране с ремарке.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.

Свързани новини