Отидете към основна версия

4 410 10

Страната, която гледа към автомобилното бъдеще, но такова ли ще е то?

  • норвегия-
  • електромобили-
  • бъдеще

Неведнъж сме разисквали темата за влечението на норвежците към електрическите возила и за цялостното лицемерно отношение на северната страна, който предпочита електромобили, но се изхранва основно от продажбата на петрол.

Независимо от всичко, мнозина я наричат "Страна, която гледа в автомобилното бъдеще", но не са малко и онези, които не смятат, че то ще е именно такова, зависимо само от електричество.

Норвегия отдавна са най-добрият пазар на електрически автомобили в света и това продължава и в условията на вихрещата се пандемия. Например през април тази година 70% от всички продадени автомобили в Норвегия са били електрически или акумулаторни хибриди (електромобилите са 50%).

Тоест, можем с увереност да кажем, че Норвегия вече е с един крак в бъдещето. Ето защо целият свят наблюдава с интерес как се развива ситуацията с продажбите на автомобили в тази страна.

Друг интересен факт е, че докато в България продажбите на нови автомобили спаднаха през април със над 70%, а в страни като Италия, Великобритания и Испания процентът клони към 100, в Норвегия спадът е само 34%.

Кросоувърът на Audi, обозначен като e-tron е на първо място по продажби в северната страна. На второ място е електрическият Volkswagen e-Golf, а на трето е Nissan Leaf. Интересно е, че Tesla постепенно започва да изостава.

Новата американска мечта е чак на шеста позиция в Норвегия, но това е нищо в сравнение с колите с „обикновени“ мотори. Според статистиката най-популярният модел с традиционните ДВГ е Skoda Octavia. Но той се класира чак на 16 място в общата таблица. Вижте я.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини