Отидете към основна версия

4 037 7

BMW модифицира радикално конвенционалния волан

  • волан-
  • bmw-
  • джойстик-
  • автономно управление

Иновацията може да бъде "избутана назад", когато управлението се прехвърля на автопилота

В документа, подаден от баварците в патентното ведомство, се посочва, че воланът, който наподобява джойстик, ще се използва за "частично автономни превозни средства". Патентът описва устройството като "ръкохватка" на волана, която може да бъде премахната за удобство, когато автопилотът е включен.

Съдейки по изображението, джойстиците са два и ще се използват за управление на селектора на предавките, а подобни превключватели са огледални и на двете дръжки. Ще припомним, че през март BMW патентова друг различен волан, също проектиран за автомобили със самостоятелно управление. Волан, който променя формата си при преминаване от автономно към ръчно управление.

Компанията вярва, че трансформацията на волана ще може да привлече вниманието на водача по-бързо при спешни случаи, отколкото чрез визуални предупреждения. Какви автомобили ще получат иновацията, все още не се знае. Днес повечето нови BMW-та имат автономност от ниво 1 по международната скала на SAE. Тя предполага наличието на няколко асистенти на водача - например системи за избягване на сблъскване и разпознаване на пешеходци.

В баварския град Ландсхут започна производството на компоненти за електрическия кросоувър BMW iNEXT, който ще получи автопилот от трето ниво. Колата ще може да се движи независимо по магистралите, но водачът трябва да е готов да се намеси по всяко време. Премиерата на серийния iNEXT е насрочена за 2021 година и би могло новият волан да дебютира именно в тази кола.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.

Свързани новини