Отидете към основна версия

5 231 22

Японски летящ автомобил направи първия си полет с човек на борда (ВИДЕО)

  • летящ автомобил-
  • sd-03

Към момента прототипът се издига на няколко метра във въздуха, а продължителността на полета е 5-10 минути

Кога автомобилните производители ще преминат към самолети? В края на август японската компания SkyDrive проведе първите публични тестове на пилотиран автомобил, наречен SD-03. Полетът се осъществи на полигона на Toyota.

Прототипът летя само 4 минути, но от компанията твърдят, че SD-03 е най-малкият електрически самолет с вертикално излитане и кацане. На земята прототипът се нуждае от толкова места за паркиране, колкото за две коли.

Летящата кола е висока два метра, широка четири метра и е със стандартна дължина. Електрическият силов тракт се състои от осем електродвигателя и е в състояние безопасно да приземи устройството, дори ако един от двигателите се повреди.

SD-03 разполага с максимална скорост от само няколко мили в час. SkyDrive планира допълнително да подобри технологията си и до края на 2020 година да получи разрешение за полет извън тестовата площадка.

Според ръководителя на компанията Томохиро Фукузава, SkyDrive се стреми да гарантира, че летящите автомобили се превръщат в удобно и достъпно транспортно средство. Той отбеляза, че в света има над 100 проекта за създаване на летящи автомобили, но само малцина са успели да вдигнат устройството във въздуха с човек на борда.

Томохиро Фукузава е сигурен, че ако продължителността на полета може да бъде увеличена до 30 минути, а максималната скорост до 60 км / ч, тогава такава техника ще бъде доста търсена. А ако могат колите да летят в автоматичен режим, тогава хората няма да трябва да стоят в задръствания, да използват хеликоптери и да наемат пилоти.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.

Свързани новини