Отидете към основна версия

3 537 143

Ще се доверим ли на Tesla и Илон Мъск за ваксина срещу COVID-19?

  • илон мъск-
  • tesla-
  • ваксина-
  • covid-19

Tesla работи върху оборудване за създаване на така чаканата ваксина

Tesla участва активно в борбата срещу пандемията COVID-19. Този факт се потвърди лично от Илон Мъск, главен изпълнителен директор и основател на компания, специализирана в производството на електрически превозни средства и слънчеви електроцентрали. От думите на Мъск става ясно, че Tesla, в партньорство с немската биотехнологична компания CureVac, разработва третото поколение РНК принтер за ваксини. Според Мъск, това ще бъде фундаментално необходим продукт за целия свят.

Биотехнологичната компания CureVac работи върху базирана на РНК ваксина за борба с COVID-19. Производителят на автомобили Tesla ще произведе автоматизираната система за РНК печат и ще насърчи приемането ѝ в световен мащаб. РНК (рибонуклеинова киселина) е молекула, която се намира във всички форми на клетъчен живот. CureVac е разработил техника за стабилизиране на молекули за борба с определени заболявания в тялото.

В момента ваксината CureVac, базирана на РНК, е във втората си фаза на клинични изпитвания. Преди това компанията CureVac работи по създаването на различни грипни ваксини, но с появата на COVID-19 се фокусира върху решаването на проблема с борбата с коронавируса. Основното предизвикателство, ако клиничните изпитвания са успешни, за разпространението на РНК ваксината ще бъдат трудните условия за съхранение при ниски температури.

Работата по РНК принтерите, създавани от Tesla, вече е в напреднала фаза, но Мъск наскоро посети Германия, и чак след това обяви в Twitter за работата по принтер за създаване на синтетична РНК. В същото време той отбеляза, че този проект вероятно няма да повлияе на финансовите резултати на Tesla, чиито годишни приходи са около 20 милиарда долара.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.

Свързани новини