Отидете към основна версия

7 944 16

Европейският парламент въвежда задължителни етикети на смартфоните според степента им на поддръжка

  • смартфони-
  • етикети-
  • ремонтопригодност

Европейските законодатели засилват мерките за защита на правата на потребителите, които вече ще получават информация за техническите параметри на високотехнологичните устройства, включително и за смартфоните. Нова резолюция, приета от Европейския парламент, ще задължи производителите да въведат нов тип маркировка, указваща степента на годност на устройствата за ремонт по десетобална скала. Експертната оценка, цитирана по-рано от такива ресурси като например iFixit, сега ще се превърне в предпоставка за продажба на джаджите в Европа.

Резолюцията на Европейския парламент беше приета с 395 гласа „за“, 94 „против“ и 207 „въздържал се“. Документът ангажира Комисията на ЕС да „разработи и въведе задължително етикетиране, за да предостави на потребителите ясна, незабавно видима и лесна за разбиране информация за очаквания експлоатационен живот и възможността за ремонт на продукт по време на покупката“.

Франция първа реагира на новите условия, като обяви въвеждането на специален етикет под формата на стикер върху опаковките на смартфони, лаптопи, перални машини, телевизори и косачки за трева от януари 2021 година. Оценките ще се извършват по 10-бална скала, точно както оценките на iFixit. Тези параметри ще се оценяват въз основа на фактори като лекота на разглобяване, достъп до информация за ремонт и цена или наличност на резервни части.

Освен това Австрия планира да улесни потребителите да ремонтират малки и големи електрически уреди, което въвежда субсидии от 50% за ремонти на стойност до 50 евро. За други страни от ЕС обаче няма ясна времева рамка за въвеждане на новото етикетиране. Законодателите се надяват на "бързи действия от страна на производителите" да въведат задължително индексиране на всички електрически и електронни продукти, продавани в ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 29 гласа.

Свързани новини