Отидете към основна версия

3 382 12

Саудитска Арабия ще похарчи $200 млрд. за нов град без автомобили

  • саудитска арабия-
  • град-
  • the line

Властите в Саудитска Арабия обявиха проект за огромен град, в който няма да има нито пътища, нито автомобили. Както подсказва името, The Line ще има линейна структура с дължина 170 км и според престолонаследника принц Мохамед бин Салман ще стане дом на един милион души, създавайки 380 000 работни места.

Новият въглеродно неутрален град ще се издигне в административния окръг Табук в крайния северозапад на Саудитска Арабия. The Line ще стане част от "умния" гр. Неом, който ще се простира на 460 км по крайбрежието на Червено море и ще достигне площ 26 500 км2. Цялата енергия ще се добива от възобновяеми източници.

The Line ще има три нива. На повърхността ще се намират жилищните сгради и цялата необходима инфраструктура като училища, клиники, паркове и развлечения. По първия подземен етаж ще се движат служебни автомобили, а по втория - "ултраскростен" транспорт, управляван от изкуствен интелект, който ще позволява достигането на всяка точка от града за не повече от 20 минути.

По предварителни оценки строежът на новия "зелен" град ще струва между $100 и $200 млрд. (€111-€223 млрд.). По-голямата част от средствата ще бъдат осигурени от Суверенния фонд за благосъстояние на Саудитска Арабия и от частни инвеститори. Строителството започва още през това тримесечие.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.

Свързани новини