Last news in Fakti

12 Януари, 2021 10:09 3 362 12

Саудитска Арабия ще похарчи $200 млрд. за нов град без автомобили

  • саудитска арабия-
  • град-
  • the line

Властите в Саудитска Арабия обявиха проект за огромен град, в който няма да има нито пътища, нито автомобили. Както подсказва името, The Line ще има линейна структура с дължина 170 км и според престолонаследника принц Мохамед бин Салман ще стане дом на един милион души, създавайки 380 000 работни места.

Новият въглеродно неутрален град ще се издигне в административния окръг Табук в крайния северозапад на Саудитска Арабия. The Line ще стане част от "умния" гр. Неом, който ще се простира на 460 км по крайбрежието на Червено море и ще достигне площ 26 500 км2. Цялата енергия ще се добива от възобновяеми източници.

Саудитска Арабия ще похарчи 0 млрд. за нов град без автомобили

The Line ще има три нива. На повърхността ще се намират жилищните сгради и цялата необходима инфраструктура като училища, клиники, паркове и развлечения. По първия подземен етаж ще се движат служебни автомобили, а по втория - "ултраскростен" транспорт, управляван от изкуствен интелект, който ще позволява достигането на всяка точка от града за не повече от 20 минути.

По предварителни оценки строежът на новия "зелен" град ще струва между $100 и $200 млрд. (€111-€223 млрд.). По-голямата част от средствата ще бъдат осигурени от Суверенния фонд за благосъстояние на Саудитска Арабия и от частни инвеститори. Строителството започва още през това тримесечие.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕКО

    14 5 Отговор
    А строежа с големия дизелов багер или с ръчна количка?

    Коментиран от #6

  • 2 Първите копки

    6 5 Отговор
    За едно чисто бъдеще очевидно трябва да се направят със старите замърсяващи машини. Точно както първите фотоволтаици са направени с енергия от въглищни централи.

    Изчистването на въглеродния отпечатък ще е дълъг процес, но когато приключи, всички производства ще са въглеродно неутрални, но е пресилено да се каже че ще бъдат абсолютно чисти. Със сигурност обаче планетата ще стане по-чиста от сега.

    Коментиран от #8

  • 3 незнайко

    7 7 Отговор
    Сега разбирате ли защо е пуснат КОРОНАВИРУСА ? Този град ще побере само ЕДИН МИЛИОН ИЗБРАННИЦИ !!! Това е само началото, което ще се случи в цял свят !!! Населението на света трябва да се рудуцира максимум до ПЕТ МИЛИАРДА !!! Хилада такива града за БОГОИЗБРАНИТЕ ЕДИН МИЛИАРД а остоналото население от 4 милиарда ще са ПЧЕЛИЧКИТЕ в изоставените градове !!!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 гост

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "незнайко":

    Населението наистина ще бъде редуцирано , но не така , както си въобразяваш , а по естествен път , чрез намаляване на раждаемостта !! И това ще стане не утре , а до края на века , тоест след 70-80 години !! И дори за Китай последните данни показват редуциране с почти 50% , до 700-750 милиона от 1,4 милиарда сега ! И това се дължи на простия факт , че навсякъде по света при достигане на определен стандарт на живот раждаемостта рязко спада , просто хората вече имат други занимания , а не правене на деца ! Или иначе казано голямата раждаемост е болест на бедните , ама много бедните !
  • 5 гост

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "незнайко":

    И това не е някаква конспирация както ти се ще , а просто следващия суперкурорт на брега на морето !! Щото арабите за разлика от ушанките вденаха , че петрола и газа умряха и се готвят за следващия етап за тях , а именно туризъм , търговия и производство на ток от ФОТОВОЛТАИЦИ и то освен за себе си и за износ , за ужас на ушаковските петролопитеци тук !!
  • 6 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "ЕКО":

    Ти май не си чул , че даже такива като Волво , Катерпилар , Джей Си Би и т.н. представиха и предлагат пълна гама строителни машини на ток !!! Като почнеш от минибагери и стигнеш до челни товарачи от най-големите !! А специално пък багерите , дори големите с една батерия като на Тесла изкарват спокойно 8 часа работа , след което за минути се сменя и продължават същото , ако трябва !!

    Коментиран от #12

  • 7 1234578

    4 1 Отговор
    Смях, в "града без автомобили", ще има цял етаж/втори/ само за служебни автомобили.
  • 8 Найлон

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Първите копки":

    Планетата още сега може да стане много по-чиста,но човека не е свикнал да я пази и докато не се научи,нито електромобили ще помогнат,нито фотоволтаици....просто ще забавят тоталното занемъряване на природата.
  • 9 0000

    0 3 Отговор
    Камиларите още дълги години има да казват като руснаците ЩЕ НАПРАВИМ.нищо няма да направят.просто генетично са сбъркани и живеят в 18 век
  • 10 Японеца

    5 1 Отговор
    За да бъде планетата чиста е достатъчно да се садят дървета! Те преработват СО2! Научно доказано, но някой печели от истерията за СО2!
  • 11 5657

    0 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: $100 и $200 млрд. (€111-€223 млрд.) това нови валутни курсове ли са !?!?!?!?!?
  • 12 А знае ли се или се крие

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    КОЛКО ПРЕЗАРЯДА ДЬРЖИ ЕДНА БАТЕРИЙКА?!?!! И ТОКА ОТДЕ ИДВА В КЬРА И В ПУСТИНЯТА....