Отидете към основна версия

1 669 14

Армения изведе първия си спътник в околоземна орбита

  • армения-
  • сателит

Според наличните данни реализацията на проекта за извеждане на спътника в орбита е осъществена със съвместните усилия на арменското държавно предприятие "Геокосмос" и испанската компания Satlantis

Армения изпрати първия си спътник в орбитата на Земята. Той стана част от полезния товар на ракетата-носител на SpaceX - Falcon 9, която стартира от площадката на нос Канаверал във Флорида на 25 май. Първите думи на арменския премиер след изстрелването бяха: "Армения навлиза в ерата на космическите дейности"

Според наличните данни реализацията на проекта за извеждане на спътника в орбита е осъществена със съвместните усилия на арменското държавно предприятие "Геокосмос" и испанската компания Satlantis. Премиерът на Армения отбеляза, че всички решения относно това устройство са били вземани тайно, така че обществеността не е знаела за предстоящото пускане.

Според Пашинян до края на 2023 г. в Армения ще бъде организиран сателитен контролен център, на базата на който ще бъде сформиран екип от специалисти. Снимките, направени от изстреляния сателит, се предвижда да бъдат използвани за граничен контрол, предотвратяване и отстраняване на извънредни ситуации, както и опазване на околната среда.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.

Свързани новини