Last news in Fakti

24 Октомври, 2011 14:03 3 997 0

Спътник колкото кола падна на Земята

  • сателит-
  • спътник
Спътник колкото кола падна на Земята - 1
снимка:BGNES

 

Германски спътник с размерите на лек автомобил падна на Земята в неделя сутринта. Предполага се, че при навлизането в атмосферата сателитът е изгорял, но не е изключен вариант при който останки от него да са достигнали земната повърхност.
 
Спътникът "Рьонтген" (Росат) за изучаване на рентгеновите лъчи навлезе в атмосферата на 23 октомври между 1,45 и 2,15 часа по Гринуич, уточнява в съобщението си Германският аерокосмически център.
 
Според предвиждания от 19 октомври се очакваше се близо 30 парчета от сателита с общо тегло 1.7 тона да паднат на Земята. Германският космически център информира, че спътникът, изведен през 1990 година, ще навлезе в земната атмосфера със скорост 28 000 км/ч.
 
Не се знае къде точно се е случило това и дали твърдо тяло от него е достигнало земната повърхност. Ще припомним, че миналия месец американски спътник с тегло 6.3 тона навлезе в земната атмосфера и се разпадна над Тихия океан, без да причини щети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА