Отидете към основна версия

1 951 14

Миризмите в нова кола причиняват рак

  • рак-
  • нови автомобили-
  • проучване-
  • миризми

Рискът настъпва след половин час престой в салона

Снимка: Shutterstock

Китайски учени установиха, че миризмата на нова кола може да причини смъртоносни заболявания. Те направиха проучване, в което изследваха неназован хибриден SUV, чийто интериор е пълен с елементи от пластмаса, изкуствена кожа и плат.

Според експерти комбинацията от тези материали произвежда опасни вещества, включително бензен и формалдехид, които могат да причинят рак, остра миелоидна левкемия и други сериозни заболявания.

Учените изследвали новия SUV в продължение на 12 дни. По време на експеримента колата е била паркирана далеч от други превозни средства, така че ауспусите им да не пречат на изследването.

През това време в кабината е регистрирано изпускане на 20 химикала. В същото време концентрацията на някои от тях се оказва много висока. Учените са регистрирали високо ниво на емисии на бензен, формалдехид и ацеталдехид в автомобила.

Въпреки факта, че количеството химикали не надвишава лимита на китайския стандарт за безопасност, експертите твърдят, че едновременното освобождаване на тези вещества може да провокира развитието на рак=

Още по-неприятната новина е, че това може да се случи след само половин час престой в салона на колата. Освен рак, тези химикали могат да причинят световъртеж, задух и гадене у пътниците.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.

Свързани новини