Last news in Fakti

13 Юни, 2024 12:59 2 045 11

Какво очакват младите шофьори от техния автомобил

  • автомобилни технологии-
  • млади водачи-
  • проучване

Скорошно проучване показва нагласите на младото поколение спрямо автомобилите

Какво очакват младите шофьори от техния автомобил - 1
Снимка: Shutterstock

Според скорошно проучване, шофьорите очакват електронните помощници да подобрят нивото им на комфорт и безопасност, а също така мечтаят за помощ при намирането на свободни места за паркиране и оптимални маршрути.

Младите хора искат да видят елементи в модерните автомобилни технологии, които ще улеснят шофирането им, като им предоставят насоки. В същото време мнозинството от анкетираните смятат, че контролът върху управлението на превозното средство трябва да остане в ръцете на водача.

Способността да получавате предупреждения за опасни ситуации по пътищата отпред е особено ценена (55%). Почти половината от анкетираните също се интересуват от системи, които могат динамично да коригират маршрута в зависимост от плътността на трафика (53%) , както и от информация за наличието на свободни места за паркиране (42%). За много респонденти е важно колата да може да предупреждава за необходимата поддръжка и ремонт.

43% от участниците в проучването са готови да споделят данни за своите пътувания, ако това им позволява да получат отстъпка от застраховката. Въпреки очевидния интерес към електронните асистенти в автомобила, само 15% от анкетираните са готови напълно да поверят управлението на автомобила си на автопилота.

При избора на автомобил младите хора обръщат внимание на наличието на модерни системи, които улесняват шофирането и повишават безопасността. Най-популярните функции днес са сензори за паркиране (42%), навигационна система (36%), адаптивен круиз контрол (22%), автоматично аварийно спиране и интернет връзка (20%).


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    11 2 Отговор
    В БГ то очакват да гърми, да трещи, да лети и накрая да се превърне в катафалка..... БГ приматите раждат и възпитават примати....

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 до до

    3 0 Отговор
    Бъдещите жълти книжки искат да имат авто пилот за да не носят отговорност при птп и други своеволия
  • 4 СЗО

    7 1 Отговор
    На мен ми стигат ел. стъкла, подлакътник и клима. Който не може да паркира, да ходи на пологона да се научи, а да иска паркинг асистент.
  • 5 Харизан

    9 0 Отговор
    И аз очаквам да съм висок, рус и с плочки на корема, ама само си очаквам. Та и младите може да очакват много работи, но в много случаи получават това, което им купи тати или "спонсора".
  • 6 Айде

    9 0 Отговор
    А какво да очакват автомобилите от младите български шофьори!?

    Коментиран от #10, #11

  • 7 УдоМача

    7 0 Отговор
    За мен е важно да върви за минимална сума на 100 км и да не иска внимание, освен за регулярната поддръжка. Абсолютно нищо останало не е важно за мен.

    Коментиран от #8

  • 8 ТЗСМпвбчлч

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "УдоМача":

    Ние дрътите сме така, обаче буйната млада кръв се вълнува да не изпусне от поглед драгоценния си телефон, поради което телевизорите и компютрите в купето са приоритет номер едно за тях.

    Тръпна в очакване кога ще пуснат мобилно приложение за тоалетна хартия, защото така или иначе всички вече сядаме на "белия трон" с телефон в ръка.
  • 9 Притеснен

    4 0 Отговор
    Доста притеснително ми се вижда, че почти половината младежи са съгласни доброволно да бъдат следени, т.е. шпионирани, в замяна на не особено голяма полза, защото едва ли застраховките им ще намалеят наполовина спрямо "нормалните".

    Имаше вече оплаквания как Тесла и други застрахователи променят премиите в движение, защото караш през нощта или много ускоряваш, или нещо подобно. На теория добре, но на практика това си е просто още едно колче от "електрическия пастир" на корпорациите и само ще е още едно притеснение, за което да мислиш, все едно, че и сега имаме малко такива.
  • 10 на кончита вурста

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Айде":

    Тя снимката си го казва - яки бибаци, дълга руса коса и другите екстри срещу доплащане.
  • 11 ВЕРНО ТИ КАЗВАМ!

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Айде":

    Какво очаква техния автомобил от младите шофьори? Маце като на снимката метнато на предният капак, примерно...