Отидете към основна версия

4 284 23

Изчезна частният лунен модул Hakuto-R (ВИДЕО)

  • луна-
  • космос

Все още няма потвърждение, че устройството е на Луната. Компанията провежда разследване

През декември 2022 г. японската компания ispace изпрати собствен космически кораб с луноход на борда на Луната. Той почти стигна до местоназначението си - но внезапно загуби контакт със Земята, във връзка с което мисията беше обявена за неуспешна.

Спускаемият модул Hakuto-R беше изстрелян от Кейп Канаверал, Флорида с помощта на ракета SpaceX Falcon 9. До последния момент полетът беше безпроблемен, но няколко минути преди очакваното време за кацане на лунната повърхност инженерите на компанията откриха, че комуникацията с устройството е изгубена.

Изпълнителният директор на ispace Такеши Хакамада каза по време на предаване на живо на мисията, че в момента не е възможно да се потвърди фактът на кацането на модула и следователно трябва да се счита, че то не се е състояло.

Все още няма потвърждение, че устройството е на Луната. Компанията провежда разследване. Според официалното изявление има голяма вероятност модулът да е извършил твърдо кацане на лунната повърхност и да се е разбил.

Предполагаше се, че модулът Hakuto-R може да стане първият частен космически кораб в историята, успешно кацнал на Луната. Заедно с него към спътника на Земята беше изпратен миниатюрен луноход, създаден от инженери от Обединените арабски емирства. Следващата мисия на частната космическа компания е планирана за 2024 г.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 10 гласа.

Свързани новини