Отидете към основна версия

11 945 57

АвтоВАЗ пуска нова марка

  • автоваз-
  • лада-
  • lada

Колите ще се правят в бившия завод на Nissan

АвтоВАЗ официално обяви старта на нова марка по време на пресконференция за резултатите от 2023 г. и бъдещите планове. Новата марка ще включва два модела, единият от които попада в сегмента на SUV, а другият е обозначен като "не-SUV", наподобяващ седан. Въпреки че не се разкриват конкретни подробности за автомобилите, очаква се двата модела да бъдат налични за продажба през следващите една до две години.

Автомобилите под тази нова марка ще се сглобяват в бившия завод на Nissan, който сега е преименуван на "Лада Санкт Петербург". Заводът в Санкт Петербург, който е под контрола на АвтоВАЗ след напускането на Nissan, трябва да произвежда Lada X-Cross 5, известен също като китайския FAW Bestune T77. Макар че официалната премиера все още не се е състояла, производството на X-Cross 5 е започнало и се очаква скоро да бъде пуснат в продажба. Очаква се X-Cross 5 да бъде последван от други модели на новата марка, като е възможно първият кросоувър да се появи на производствената линия през 2024 г., а седанът да се присъедини през 2025 г.

Освен новата марка, бъдещите планове на АвтоВАЗ включват пускането на бизнес седана Lada Aura, базиран на седана Vesta NG, ново семейство бюджетни автомобили на име Iskra, кросоувър Vesta, възобновяване на производството на Largus и въвеждането на неговата електрическа версия - e-Largus.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 82 гласа.

Свързани новини