Отидете към основна версия

1 773 16

Вижте как се самоунищожи първата частна японска ракета (ВИДЕО)

  • япония-
  • ракета-
  • космос

Първият полет на Kairos продължи само 5 секунди

Първият опит на частната японска компания Space One да изстреля първата си ракета Kairos завърши с неуспех, съобщи Bloomberg. Няколко секунди след изстрелването ракетата избухна, тъй като механизмът за самоунищожение беше активиран. „Въпреки че е жалко, ние се радваме, че устройството за самоунищожение работи бързо и никой не е ранен“, каза губернаторът на Уакаяма Шухей Кишимото пред репортери.

Изстрелването на 18-метровата ракета Kairos първоначално беше планирано за събота, 9 март, но беше отложено, след като компанията установи наличието на кораб в определената за полета зона за безопасност. Първата ракета на подкрепената от Canon стартираща компания трябваше да изведе сателит в космоса за японското правителство. Ракетата стартира в 11:00 местно време от стартовата площадка Spaceport Kit в Кушимото (префектура Уакаяма).

Заповедта за самоунищожение е изпратена до кораба около 5 секунди след изстрелването, каза главният изпълнителен директор на Space One Масаказу Тойота пред репортери. „Ще бъде сформиран екип, който да разследва случилото се“, добави той, отбелязвайки, че няма пострадали и всички фрагменти са паднали в комплекса. Според Тойота въз основа на резултатите от разследването компанията ще вземе решение относно бъдещи полети.

Space One е основана през 2018 г. Инвеститорите на компанията включват Canon Electronics, IHI Aerospace Engineering, Shimizu и Банката за развитие на Япония. Според Masakazu Toyota, дебютното изстрелване на ракетата преди това беше отложено поради пандемията и събитията в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини