Отидете към основна версия

3 151 4

Най-очакваната функция на iOS 18 може да се окаже недостъпна в Европа

  • apple-
  • wwdc-
  • ios-
  • ios 18-
  • изкуствен интелект

Причината е в специфичен закон

Миналата седмица Apple представи на WWDC вълнуващи нови функции като Apple Intelligence за iOS 18 и macOS Sequoia. Сянка на несигурност обаче тегне над наличието им в Европейския съюз. Позовавайки се на опасения, свързани със Закона за цифровите пазари, Apple намекна за евентуално блокиране на пускането на тези функции в ЕС.

Новият регламент на ЕС - DMA - има за цел да създаде по-справедлив цифров пазар. Apple се опасява, че изискванията за оперативна съвместимост на DMA могат да ги принудят да направят компромис със сигурността на своите продукти и данните на потребителите.

"Притеснени сме, че изискванията за оперативна съвместимост на DMA могат да ни принудят да компрометираме целостта на нашите продукти по начин, който рискува неприкосновеността на личния живот и сигурността на данните на потребителите", заявяват от Apple пред Bloomberg.

Това се изразява в потенциално забавяне или дори отмяна на три конкретни функции за потребителите от ЕС: Apple Intelligence, iPhone Mirroring и усъвършенствания SharePlay Screen Sharing. В изявлението си пред Financial Times Apple изрази съмнение относно пускането на тези функции в ЕС през тази година поради "регулаторната несигурност", предизвикана от DMA.

Точното естество на конфликта на DMA с тези функции остава неясно. Потенциалното спиране на софтуера на Apple в целия ЕС обаче би засегнало стотици милиони потребители.

Все пак има искрица надежда. Apple не е взела окончателно решение и е отворена за сътрудничество. "Ангажирани сме да си сътрудничим с Европейската комисия в опит да намерим решение", заяви говорителят на Apple Фред Сайнц пред The Verge.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини

  • Вече всеки може да инсталира iOS 18

    Apple пусна първата публична бета версия на новата си операционна система за iPhone, iPad, Mac, Apple Watch и Apple TV. Актуализацията ще донесе редиц ...
    18.07.2024
    6 548
    5