Отидете към основна версия

7 090 72

Ще има руски влак с максимална скорост 400 км/ч

  • високоскоростен железопътен транспорт-
  • русия

Засега обаче е готов само пълноразмерен макет на високоскоростния влак

На изложението Innoprom руснаците обявиха началото на работата по високоскоростен влак и показаха макет в реален размер. Стана известно и кога, къде и по какви дестинации ще се движи новия влак.

Предвижда се влакът да се състои от осем вагона с общ капацитет 455 пътници, да ускорява до 400 км/ч, а първите два екземпляра ще се появят през 2028 година. Засега обаче е готов само пълноразмерен макет на високоскоростния влак.

Иновацията е оборудвана с компютърно зрение, интервален контрол, цифрови и дистанционни устройства за управление. Руските железници и компанията Синара работят по проекта за този влак.

„Създаването на този високоскоростен влак ще ни позволи да влезем в първите осем държави, произвеждащи високоскоростни електрически влакове. Скоростта в Европа е 320–330 км/ч, в Китай е над 400 км/ч.

Ние търсим и се стремим към най-доброто по отношение на най-иновативните технологии“, каза Антон Зубихин, заместник генерален директор на Sinara Group.

Първо влакът ще бъде пуснат по маршрута Москва-Санкт Петербург, а в бъдеще се планира да се произвеждат влакове за движение от Москва до Екатеринбург, Адлер и Минск. Но засега руските железници си остават бавни, като родните.

„Моделът, който показваме тук днес, има сериозна социална роля. Искаме нашите пътници, включително хора с ограничена подвижност и деца, да могат да оценят структурата на вагона, неговото оформление, интериор, екстериор и да дадат обратна връзка на нас като производител на електрически влакове. В бъдеще ще вземем предвид всички желания по отношение на материалите и разположението на местата“, отбеляза Зубихин.

Предполага се, че влакът ще има алуминиева конструкция и ще бъде изработен в специална аеродинамична форма. А първата железопътна линия, предназначена за високоскоростен влак, трябва да се появи между Москва и Санкт Петербург около 2028 година.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 49 гласа.

Свързани новини