Отидете към основна версия

721 2

Отново съдят Apple в Европа

  • apple-
  • музика-
  • съд-
  • приложения

Този път на преден план са музикалните приложения

Групата за защита на потребителите Euroconsumers подаде колективен иск срещу Apple в четири европейски държави, като твърди, че политиките на компанията в App Store са довели до повишаване на цените на услугите за стрийминг на музика.

В иска се твърди, че 30-процентната комисиона на Apple за покупки в приложението принуждава услуги за стрийминг на музика като Spotify и YouTube Music да увеличават абонаментните си такси, за да поддържат рентабилността си. Това от своя страна води до по-високи разходи за потребителите.

Euroconsumers твърди, че Apple несправедливо се е възползвала от тази ситуация, като е спечелила около 259 млн. евро от свръхприходи. Съдебният иск цели да възстанови надплатените пари за повече от 500 000 потърпевши в Белгия, Италия, Испания и Португалия.

Въпреки че Apple е коригирала политиките си за App Store, за да намали размера на комисионата за нови абонаменти, в иска се твърди, че първоначалната такса от 30% все още допринася за по-високите цени за потребителите.

Засегнатите платформи включват Spotify, Deezer, YouTube Music, SoundCloud, Amazon Music, Tidal и Qobuz. Изходът от това съдебно дело може да има значителни последици за бизнес практиките на Apple и за ценообразуването на цифровите услуги в App Store.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини