19 Септември, 2024 17:20 658 2

Отново съдят Apple в Европа

  • apple-
  • музика-
  • съд-
  • приложения

Този път на преден план са музикалните приложения

Отново съдят Apple в Европа - 1

Групата за защита на потребителите Euroconsumers подаде колективен иск срещу Apple в четири европейски държави, като твърди, че политиките на компанията в App Store са довели до повишаване на цените на услугите за стрийминг на музика.

В иска се твърди, че 30-процентната комисиона на Apple за покупки в приложението принуждава услуги за стрийминг на музика като Spotify и YouTube Music да увеличават абонаментните си такси, за да поддържат рентабилността си. Това от своя страна води до по-високи разходи за потребителите.

Euroconsumers твърди, че Apple несправедливо се е възползвала от тази ситуация, като е спечелила около 259 млн. евро от свръхприходи. Съдебният иск цели да възстанови надплатените пари за повече от 500 000 потърпевши в Белгия, Италия, Испания и Португалия.

Въпреки че Apple е коригирала политиките си за App Store, за да намали размера на комисионата за нови абонаменти, в иска се твърди, че първоначалната такса от 30% все още допринася за по-високите цени за потребителите.

Засегнатите платформи включват Spotify, Deezer, YouTube Music, SoundCloud, Amazon Music, Tidal и Qobuz. Изходът от това съдебно дело може да има значителни последици за бизнес практиките на Apple и за ценообразуването на цифровите услуги в App Store.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Плъмфоун

    0 2 Отговор
    Имат някои червеи и бъгове, но поне не гърмят.
  • 2 Джон

    0 2 Отговор
    Абе, какво ме интересуват YouTube и Spotify, аз си имам месечен абонамент за Apple ТV, Music, Games, iCloud. Много съм доволен от услугите им. На лаптопа, телефона, телевизора и в колата ползвам само Апъл и всичко работи като едно. Няма значение в кой екран поглеждаш, приложенията не работят самостоятелно едно от друго.