Отидете към основна версия

7 870 32

Инженер: В България трябва да има поне 6 бази и 7 медицински хеликоптера (ВИДЕО)

  • инж. иван георгиев-
  • сафран хеликоптер енджинс-
  • медицински хеликоптер

Спасяването трябва да бъде приоритет на Министерството на здравеопазването, каза инж. Георгиев

Инж. Иван Георгиев

Спасяването на хора с хеликоптери все още липсва в България. В съседна Румъния има в момента 12 хеликоптера с тенденцията в следващите 1-2 години да бъдат закупени още 6 с цел да бъде покрита цялата територия на държавата. Структурата там е държавна и съществува отдавна. Тъжно ми е като ме питат клиентите от Югоизточна Европа как е в България, да казвам, че тък е един малък вакуум. Това заяви в студиото на ФАКТИ инж. Иван Георгиев, търговски представител на "Сафран Хеликоптер Енджинс" за Източна Европа и страните от бившия СССР.

"Главният въпрос когато се създава една такава система е откъде идва финансирането. Това трябва да е приоритет на държавата. В Чехия територията на страната е разделена на 10 бази, като само 2 са поверени на държавни клиенти (полицията и Министерството на отбраната), останалите 8 бяха дадени на търг и разпределени между два оператора и на базата на тръжната документация Министерството на здравеопазването разпредели тези бази по вътрешните процедури между тези два оператора - единият е чешки, другият е словашки.

Българската държава вероятно не е сметнала за необходимо до този момент да изгради такъв тип система, ако не тя самата, то да даде на частник със съответното законодателство да извършва този бизнес. Според мен е въпрос на определяне на бюджет, кой ще бъде отговорен и откъде ще идва финансирането", коментира инж. Георгиев.

Той уточни, че поддръжката на един двигател струва около 40% от стойността на поддържане на самата машина, а в ЕС е задължително спасителните хеликоптери да бъдат двудвигателни.

"Предвид топологията на България аз съм на мнение (при положение, че няма да използваме военни хеликоптери), че трябва да има поне шест бази и седем хеликоптера, винаги трябва да има 1 резервен", каза той.

За операциите тип Searcj&Resque могат да се използват и военните хеликоптери, обясни инж. Георгиев.

"Но спасяването трябва да бъде приоритет не на Министерство на отбраната, а на Министерството на здравеопазването. Не е нужна една машина да бъде нова (цената на нова с медицинското оборудване е 5-6 млн. евро - бел. ред.), за да бъде имплементирана в системата", каза той.

Освен България в ЕС медицински хеликоптери няма и в Хърватия, но те са започнали процедура по обучаване на пилоти.

Целия разговор с инж. Иван Георгиев гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.

Свързани новини