Отидете към основна версия

9 245 43

Доц. Бостанджиев: Виновните за паниката от сексуалното образование са за затвора (ВИДЕО)

  • доц. д-р румен бостанджиев-
  • сексуално образование-
  • красимир вълчев

Министърът беше нагло подведен, смята сексологът

Чудя се какво има да дебатираме, като сексуалното образование отдавна е факт. Имаме разписан стандарт за здравно образование, където сексуалната тематика присъства вече повече от 30 години. Аз лично участвам в разработването и провеждането на такива програми, свързани с човешката сексуалност. Това, което сега се случи, не е и скандал, то просто е една нагла провокация от страна на идеологически обременени хора. Това заяви в студиото на ФАКТИ сексологът доц. д-р Румен Бостанджиев във връзка с предстоящия дебат за сексуалното образование в училищата, обявен от министъра на образованието Красимир Вълчев.

"Министърът беше нагло подведен. Това е лъжа (твърдението, че деца в Перник са били карани да рисуват полови органи бе на майка, чието дете не е било записано във въпросната обучителна програма и за него така и не се намериха доказателства - бел. ред.), за която виновните би трябвало да отидат в затвора, това е клевета, престъпление. Когато се казват неверни неща с цел да оронят авторитета на някого, този, който си позволява подобна наглост, трябва да носи отговорност. Но яснота има. Аз съм един от авторите на помагало за четвърти курс на детската градина, където в обучението на най-малките включихме три теми, свързани със сексуалността - като "Как съм се появил на този свят".

Литература на тази тематика има от 70-те. Нелепо е сега някакви фанатични хора да правят скандал от нещо, което отдавна е факт и се случва в цивилизования свят. Ако нашите деца са неграмотни, ако се мълчи на тази тема, те ще са много по-уязвими по отношение на всички най-сериозни рискове: нежелана бременност, полово преносими инфекции, сексуално насилие, трафик на хора. Образованието и коментирането на тези теми в училище и в дома е единственият начин да се постигне личностно развитие и зрялост, която е най-сигурната защита срещу тези рискове", коментира специалистът.

"Когато някой се заиграва със страховете на хората по-наивни граждани започват да изпитват страх от това, че реда в този свят се разпада и ние сме едва ли не изправени пред апокалипсис. Нека сме наясно, че хората, които разпалват тази паника, не го правят несъзнателно. Това е тенденция в цял свят. Нападките срещу европейската либерална идея не се случват само в България. Зад тези атаки стои цяла една общност от хора, които са обединени около християнски, църковни и религиозни идеи, които се противопоставят на хуманистичната идея. Конфликтът между християнската и хуманистичната етика е още от Ренесанса, този конфликт не е приключил", допълни той.

Целия разговор с доц. д-р Румен Бостанджиев гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.

Свързани новини