Отидете към основна версия

71 235 148

Адв. Гайдарски за ФАКТИ: Цялата власт на Борисов в същината си е противоконституционна

  • адв. стефан гайдарски-
  • конституция-
  • парламентаризъм-
  • факти

Юристът е силно обезпокоен от това, че никой в България вече не говори за парламентаризъм, дори и на теоретично ниво

Снимка: ФАКТИ

''Аз следя внимателно реакциите на адвокатурата, доколкото мога и участвам в тях, според мен в голямата си степен са адекватни, освен на върха, там има какво да се желае. Според мен в адвокатурата текат едни много оздравителни процеси, гласът ѝ се чува все повече и мисля, че българското общество може да разчита на своята адвокатура като институция и за в бъдеще за опазване на остатъците от демократичния ред в страната. Но това, с което започнахте вие, какъв тест е сега извънредното положение за демократичност, то е като че ли един фар, който хвърля светлина докъде сме стигнали. А ние сме стигнали далеч в лошите неща според мен'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ адв. Стефан Гайдарски.

''Както е известно, изречението на днешния ден, а може би и на седмицата, то всеки ден е много забележителен, много интересен в нашето съвремие, изказването на г-н Гешев, че той е пратеник на Бога, че той чрез Бога упражнява своите правомощия. Аз изобщо не съм изненадан от това изказване и дори смятам, че концентрацията, с която се коментира и се отвръща, е доста, доста закъсняла, защото ние 10 години чуваме, че ''аз съм пратеникът на Бога'', само че от другия ''Бог'' - г-н Борисов. И това е една много тъжна констатация, защото човек в крайна сметка, независимо с какво се занимава, трябва да стъпи на някаква основа, да има усет, да се довери на някакво мнение. Докато идвах насам си мислех по този въпрос. Все трябва да има пет личности в тази държава, които като ги чуем какво говорят и какви тези отстояват, да кажем - аз се двоумя между тези. Дори бих ви дал три примера, които ми се струват важни, и които са пряко свързани и с Борисов, и с Гешев, и с това докъде сме стигнали. В крайна сметка, нашето общество - общество от Бога ли или е от хората? Защото, ако демокрацията е спазване на законността, значи тя идва от хората, от представителната власт, която хората са дали на своите представители да пишат правила. А Бог е извън цялата тази работа. Ние стигаме до някакви средновековни измерения'', коментира адв. Гайдарски.

''Според мен има причинно-следствена връзка този път между управлението на ГЕРБ и деградацията на юридическото образование генерално. Младите юристи, общо взето са оставени на принципа на Ленин - да се самообразоват, иначе лоша работа'', отбеляза той.

''Днес има едно много интересно становище на една съдия от от Върховния съд, която твърди доста аргументирано, че спирането на работата на съда е противоконституционно. Но дебатът за противоконституционността също е сведен до изключително ниско равнище, защото цялата власт на Борисов в същината си е противоконституционна. Какво имам предвид? Когато най-важните нормативни актове се нареждат по телефона, или се спират по телефона, или се изменят по телефона, когато председателят на Народното събрание, който по смисъла на нашата Конституция е първият човек в държавата, козирува след телефонни обаждания и буквално като една секретарка предава прищявките на нашия властелин, пратен от Бога, темата кое противоречи на Конституцията е абсолютно второстепенна. Пак стигаме до началото, българските граждани все пак имат нужда да се доверят на някого, да видят отнякъде ориентир. Ще дам пример със себе си. Единственият ми ориентир в правната материя и теория, защото има силни отстъпление и в науката, и в теорията, аз се ориентирам по аргументациите и тезите на нашите съдии през техните решения и мотиви. През съдебната практика, това ми единственият шанс, че все пак в съдийското съсловие са останали едни хора, които са достатъчно просветени, и които според мен, общо взето, са последната крепост на демокрацията в нашата държава. Аз съм дълбоко убеден в това, че съдът не трябва да се критикува, камо ли да се обругава, както стигнахме на едро'', заяви още адвокатът.

Той изрази категоричното си мнение, че коментирането на съдийските актове е абсолютно недопустимо дори и в африканските държави.

Аз с любопитство и известна доза нетърпение очаквам да бъде разсекретен, каква дума, одитният доклад. Той би трябвало да е публичен, така си мисля. Това, че съдебната системата не е работила през последните пет години, е изключително смущаващо, според мен, изказване от устата на г-н Гешев, защото по този начин той поставя еднозначно оценка на ръководени от него структури, като например Специализираната прокуратура. Това значи, че Специализираната прокуратура не е работила през последните пет години. Той през всичките тези пет години е бил активен прокурор в някакъв смисъл и това значи, че той също не е работил. Аз съм смутен от неговата самооценка, от една страна, а от друга страна персоналните квалификации, които си позволи г-н Гешев, те останаха всички във въздуха, без никаква подкрепа. Персоналните атаки, които отправи към наши елитни съдии, ако г-н Гешев е прав, те в същата степен се отнасят и за г-н Цацаров'', заяви той адв. Гайдарски по адрес на главния прокурор Иван Гешев.

''Що се отнася до това прословуто разпределение на случаен принцип на дела, според мен неговата роля е силно преувеличена. Не може да се правят такива изводи. В крайна сметка, вътрешното убеждение на съдията стои накрая, то е висше благо в правораздаването. Случайното разпределение е един по-дребен проблем и няма как да прехвърлим всичките тежки въпроси на съдебната система върху някакъв дигитален проблем, информационна система и т.н. Аз очаквах повече от г-н Гешев'', коментира адв. Стефан Гайдарски броженията по повод системата за случайно разпределение на делата.

За срещата между г-жа Ралица Негенцова (председател на Висшия адвокатски съвет) и българския премиер, която бе заради изказване на последния по адрес на адвокатската гилдия, адв. Стефан Гайдарски заяви следното: Дотам сме я докарали, че цялата държава да разчитаме, единствените надежди свързани с институции да са през Фейсбук профили или през разни други нелегитимни пътища, да бъдем забелязани от г-н Борисов, да ни обърне внимание, и ако в хода на минутките, в които ни обръща внимание му направим впечатление - да ни свърши работа или да ни реши проблем. Това е пълно противоречие на идеята за държавност и институции генерално. Това в известен смисъл има по-негативни последици и от диктатурата. Аз имам чувството, че българските граждани не могат да усетят в пълнота редуцирането на обема на своите права, защото той е редуциран много отдавна, той е редуциран преди 10 години, когато г-н Борисов взе властта. Той с първите си действия въведе извънредно положение, от тази гледна точка. Другото, което силно ме безпокои мен е, че никой в тази държава вече не говори за парламентаризъм на теоретично ниво, на практика какво е положението е ясно. Никой не говори за чл.1 от нашата Конституция, че България е държава с парламентарно управление и, че чл.1 от нашата Конституция е най-сериозното опровержение на властта свише, която г-н Борисов упражнява 11-а година, а неговият последовател, философски, г-н Гешев, ни го съобщи същото днес.''

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 194 гласа.

Свързани новини