Отидете към основна версия

11 027 50

Панчугов пред ФАКТИ: Борисов не беше сериозен за дрона (ВИДЕО)

  • запис-
  • снимки от спалня-
  • христо панчугов

Румен Радев има достатъчно инструменти, през които да предизвика службите да си свършат работата, но не се възползва от това, смята политологът

Ако има достатъчно силен човек в тази държава, който може да си позволи да изнася компромати с премиера от такова лично естество, който може да си позволи да нахлуе в личното пространство на премиера по този брутален начин, не имаме поредното доказателство за разпадаща се институционалност в българската държава. Като прибавим скандалите около олигарси, избор на гл. прокурор, министри, ние ставаме "пленена държава". Това заяви в студиото на ФАКТИ политологът Христо Панчугов по повод снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов. 

Според него ставаме свидетели през последните месеци как олигарси използват държавата, за да решат проблемите помежду си и това е най-обезпокоителното, което можем да наблюдавамев този скандал.

"Аз не мисля, че това за дрона беше сериозно, беше по-скоро опит да се създаде друг конфликт, който да отклони вниманието от истинската криза. И Борисов не беше сериозен, той има усет за драма, наблюдавали сме го през последните години доста често. Имам усещането, че всеки път, когато се намесеше някаква институционална и правителствена криза през изминалите две години Бойко Борисов хвърляше вината върху Радев т.е. създаваше нова сценка на противопоставяне, както преди това го правеше с БСП", смята политологът. 

"Радев обаче вече е част от публичния дебат по темата. Всъщност той, имайки достъп до националните служби за разузнаване, откакто е станал президент в нито един момент не е използвал този си достъп, за да задава смислените въпроси. Излизаше с обвинения, но в нито един момент те не бяха свързани с конкретни факти. Неговата роля е да бъде двигател на това да се открие истината. Той има достатъчно инструменти, през които да предизвика службите да си свършат работата, ако те не искат. Неговата роля тук е да бъде устойчивата институция среда, в която всички останали институции се разпадат. Той не е поел тази си функция, като че ли него го обслужваше ситуацията, в която се противопоставят с премиера словестно", каза Панчугов. 

"Борисов сигурно знае кой го е снимал. Аз не мога да избягам от асоциацията, че това е послание като в сцената с конската глава от "Кръстникът", въпросът е предупреждение ли е и ако да, кой може да си позволи да отправя такива предупреждения към премиера и за какво. Това са въпросите, които трябва да намерят отговор през действията на прокуратурата и на специалните служби иначе биха потвърдили, че са бухалки за частни политически поръчки. 

А прокуратурата особено при този главен прокурор се превърна в изпълнител на обществени поръчки. Големият въпрос е кой дава политическите поръчки - изпълнителната власт или странични лица, от които гл. прокурор е зависим", коментира политологът.

Според него огромна част от българските граждани истински не харесват този модел на правене на политика, не харесват и българските политици.

"Нивата на доверие в институциите са много ниски, това показва огромно желание за промяна, но върви ръка за ръка с политическо недоверие. Налице е липсата на вяра у гражданите, че от действията им може да има последствия. Единствената надежда, която може да имаме ние, е да променим тази нагласа, да създадем увереност у хората, че техните действия могат да променят системата и ситуацията, каза той.

Целия разговор с политолога Христо Панчугов гледайте във видеото:
 

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.

Свързани новини