Отидете към основна версия

22 658 76

Ренета Инджова пред ФАКТИ: Правителството ни се дискредитира в международен план

  • българия-
  • протести-
  • ренета инджова

Инджова е критична към пасивността на европейските институции за случващото се в България

Снимка: ФАКТИ

''Разчита се на прекъсната връзка. При нас поколенията, всяко живее в своята епоха и в своето време, и в предишния ви събеседник (б.р. визира Осман Октай), който е един добър анализатор. Виждаме тази прекъсната връзка между хората и представители на различни групи в нашето общество. То е една несвързана съвкупност от парчета, които ние никога не събираме заедно и властимащите разчитат на това - всеки път да се повтарят едни и същи неща. Това население тук се държи в такъв статус, който позволява да бъде неграмотно, да бъде използвано, да бъде ограбвано, да бъде манипулирано''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ бившият служебен премиер на България (октомври 1994 - януари 1995 г.) Ренета Инджова.

''Днес отговориха, че не са с широко затворени очи, говорителят на Европейската комисия. Няма да вземат отношение към специфични събития, които се случват в България. И тази комисия, която е за сътрудничество и проверка на върховенство на закона, вижте каква симбиоза в една комисия... Тя ще осъществява едновременно и сътрудничеството, и контрола. Невъзможна работа. Тя щяла да продължи да наблюдава.

Исках да кажа, че нещата се наблюдават с широко затворени очи и съзнателно се толерират. Аз призовавам от няколко дни Европейската комисия и цялата тази плеяда от институции да приеме, че опасността, която представляваме, е и опасност за тях, защото нещата, които са сътворени с европейските фондове и с цялото ни сътрудничество от 2007 г. насам, са риск и за тях. Пазенето е заради това, че ако се вдигне чадърът, може да се разкрият и неща, които от тяхна страна са сътворени'', смята Ренета Инджова.

Тя коментира и искането на оставката на главния прокурор Иван Гешев:

''То, като пожелание, и в дипломатически изящен вид, е в позицията вчера (б.р. завчера) на посолството на Съединените американски щати в България. Казват ни, че при съществуване на държава, която би имала върховенство на закона, те ще окажат подкрепа. Засега подкрепата я оказват чрез подкрепяне на протестите, които вървят в страната''.

''Вариантът, че едно законно избрано правителство пада, когато е извършило беззакония, в съзнанието на нашите управници не съществува. Когато и законовата уредба, българската, и конституционната, е направена така, че властите се показва как се конституират, но как се затварят, как падат, как последиците от техните незаконни действия трябва да бъдат санкционирани, това нещо, вероятно съзнателно, не е предвидено. Така че у нас оставка означавало оставам.

Инджова е на мнение, че протестите на хората са основателни заради дългото издевателство и несъобразяване с тях. Тя призова Борисов да отиде с джипката си в Народното събрание, за да му бъде гласувана оставката от депутатите.

Тя коментира и хипотезата за служебно правителство, както и дали то може да свърши нещо съществено. ''Служебно правителство нищо не може да извърши. Служебният министър-председател и служебните министри могат да извършат нещо. В България, вчера говорих по въпроса, че най-големият проблем е унищожението на институциите и унищожението на самоличностите. Ние вече не знаем кой кой е, така че какви гаранции има, че ще сложат служебно правителство и то ще изпълни задачите на едно правителство, което, примерно, аз съм направила, или може би ще направи каквото Герджиков направи, а може и да не ми стига фантазията какво може да направи. Аз не казвам да не съставя служебно правителство'', каза още Инджова.

''Няма много свободни политически ходове на ситуация, в която правителството се е дискредитирало в международен план, всички знаят кой управлява България, всички снимки са по всички значими вестници, навсякъде се знае какви са корупционните скандали, знае се какво представлява опозицията, че е в симбиоза със съществуващото правителство, знае се, че президентската институция е оголена и обезкостена откъм всякакви прерогативи. Затова и беше целият погром върху нея, защото ''не бива'' да има никакъв коректив към изпълнителната власт'', добави Ренета Инджова, бивш служебен премиер на България в периода от октомври 1994 до януари 1995 г.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 99 гласа.

Свързани новини