Отидете към основна версия

27 641 172

Арман Бабикян пред ФАКТИ: И Хитлер строеше магистрали. Лицето на мутрата се видя

  • арман бабикян-
  • отровното трио-
  • протест-
  • протести-
  • бойко борисов-
  • иван гешев

''Лицето на диктатора изглежда като полицейска палка и като насълзените очи на пребитите хора. Така изглежда Борисов. Тази кръв е по неговите ръце'', заяви пиар експертът

Снимка: ФАКТИ

''Като при всеки процес на ферментация на обществото, безусловно има грешки, при всички положения има грешки. (б.р. на протеста). Но вижте, грешката на учениците винаги е простима. Ако ние се учим на демокрация днес в гражданския смисъл на думата, на узряване на хора, които настояват и искат правата си, защото те са техни, а властта произтича от тях, а не обратното. Да се държат като поданици в една република, на които им се дават 50 лв., дава им се помощ, дава им се шосе, по-евтин бензин, или ето ви детска градина... Ние сме от страната на плащащите това, ние сме от страната на изискващите да не се краде, ние сме от страната на тези, които искаме правосъдие. Различна е позицията, в която се намират хората, които са склонни да търпят и тези, които искат промяната''. Това заяви пиар експертът Арман Бабикян пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ. Бабикян, както е известно за всички, е част от т.нар. Отровно трио, което организира протестите срещу правителството и главния прокурор, продължаващи над 60 дни.

''Има една друга категория, която не се осмелява да слезе на площада, не се осмелява да изрази откровено мнението си, защото всички знаят, че живеем в диктатура. Не се осмеляват да надигнат глас, но са склонни да презрат тези, които се осмеляват, просто защото те не са като тях. И понеже ето - аз не мога като Стефка Костадинова да скоча 2 метра, и затова трябва да седна и да обяснявам как Стефка Костадинова скача, ама нещо не ми харесва много екипът, с който се e облякла. А пък цифрата, изписана на гърба ѝ, е малко по така. Този вид мърморковци, които населяват социалните мрежи и общественото пространство, а понякога дефилират и в медиите, те са ми по-жалки, отколкото онези, на които някой е дал 5 лева'', продължи с коментара си за съпътстващото протестите Бабикян.

''Евтините проправителствени имиджмейкъри, или Господ знае какви са, наследници на Гьобелс, решиха, че въстанието е въоръжена борба, която трябва да се накаже от закона. Не разбраха, че ''възставам'' може да означава и издигане на достойнство. Да, събиране на много хора на едно място, но ''възставам'' може да бъде продължено и като ''възстановявам най-после държавността'', ''издигам се'', ''вдигам си главата'', ''изправям си кръста''. Гражданинът има нужда от изправяне и гледане на властта очи в очи, а не от приведената поза на молещия, на оцеляващия, на вечно уплашения да не бъде наказан, ударен, оставено детето му без детска градина или уволнен по политически причини. Как се оказахме пак в онази държава, в която органите на държавата нападат бизнесмени, защото са били на протест, органите на ред пребиват журналисти от Франс Прес и от други медии, и от български медии, обгазяват и ги въргалят по улицата. Ама ето, в един къс срок от 60 дни се видя всичко, всичко лъсна, маските паднаха. Всички лъжи на тема: строя мостове, строя шосенца, отварям магистрали, това кого лъже? И Хитлер строеше магистрали. Лицето на мутрата се видя в пълнота, в къс период от време'', заяви още Арман Бабикян.

''Вината е наша обща, моя включително. Аз не изключвам себе си от числото на тези, които са виновни, защото ние търпяхме това толкова време. И не, на нас не ни е виновен Европейският съюз, нито Съединените щати, нито Марс, нито Русия, нито Китай. Ние търпяхме това толкова време, ние го допуснахме да се случи, ние пропуснахме този човек от Ъндърграунда да се окаже в Хиперграунда. Кой да ми е виновен за това? Слушам всякакви версии всяка вечер на площада. Ама, Меркел ли го крепи, еди-кой си го крепи. Не, ние го крепим. Ние го разрешихме, ние разрешихме да се крадат нашите пари, нашите 9000 деца да нямат детски градини в София. По дяволите, не Меркел. Защо нашите деца бягат в Западна Европа в рамките на Европейския съюз? Защо не бягат в Северна Корея? Очевидно децата ни знаят къде европейските ценности работят. И това очевидно не е България. Краката на децата ни винаги сочат правилната посока. Ние непрекъснато се бъркаме, че тъмни сили дебнат над казана на българската съдба и ровят с пръчка, и ни насочват нанякъде, сякаш ние сме пъпът на света, и сме толкова важни за целия свят, че всички Велики сили като едно време са се заели с нас и дърпат с конци различни неща. Не, ние сме тези, които допуснахме всичко това. На мен тази вина ми тежи и аз искам да я изкупя, колкото мога. Защото иначе ще я предам в наследство на децата си. И на внуците си, ако живот и здраве имам такива някой ден. И на децата на приятелите ми, на съседите ми. Не искам да им принеса тази вина, не искам'', категоричен бе той.

''Борисов първо проспа добрия момент, в който да си тръгне в началото. Но аз в кадрила от негови съветници не искам да се меся. Такива има достатъчно и предостатъчно, които се изхранват около шлифера му. Но така или иначе той пропусна този момент. Той е затворник в собствената си нищета и страх в момента. Други хора не му дават да си подаде оставката, той отдавна щеше да си е тръгнал. Той е достатъчно хитър, за да знае от кой момент нататък е вредно да си на власт. Два пъти го е правил вече. Той пропусна този момент, когато сам трябваше да вземе решение. Оттам нататък, съдружникът му и кръговете около него, не му разрешават да си тръгне. В случая положението е ден година храни. В момента от Борисов може да поискаш всичко. Двамата с вас може да отидем да поискаме електроцентрала и ще я получим. Само и само да си мълчим, например.Той е готов да даде всичко, за да има мир и любов и той да остане още и още, и още, и още. Съдружниците му прекрасно знаят, че сега е много доходен момент за тях. И да, те не му дават да си тръгне. Да, страхът от загубата на партията му, или на властта, са притеснителни. Но той никога не се е притеснявал за партията си особено много, или за околните. Той се притеснява за себе си. Този човек за мен е заплашен от нещо много по-лошо и много по-страшно, отколкото загубата на избори или загубата на власт от неговата партия. И той се страхува от това нещо повече, затова не си тръгва'', смята Бабикян.

Според пиар експерта в ГЕРБ има нормални, грамотни и вменяеми хора, които не са злодеи, но вървят надолу заради личния интерес на лидера са и по-едричкия му съдружник.

''Те повтарят 1:1 стъпките на онзи, чиито уши разтриваше охранителят Борисов'', отбеляза Арман Бабикян и допълни с категоричност, че проблемът на Борисов не е с президента Румен Радев, а е с българските граждани.

''Да, има провокатори, има граждани, които казват, че са малтретирани от подобни частни формирования. Информацията не идва от Отровното трио, защото се стремим да казваме нещата, които сме проверили, или за които имаме документи. Какъвто беше казусът с Дом номер 5 в Бояна, когато извадихме на бял свят местоживеенето на главния прокурор Гешев. Впоследствие се наложи той да отговаря на това, впоследствие се наложи Министерски съвет да прехвърля топката към прокуратурата, впоследствие се наложи Свободна Европа да проверява това. Гледаме да казваме неща, за които сме сигурни. А за тези, за които не сме сигурни да задаваме въпроси'', разясни Бабикян.

Представителят на Отровното трио се присмя на полицейските обяснения за провокаторите на 2-ри септември, а след това заяви следното: ''Вижте, това не са полицаите, това е Борисов. Лицето на диктатора изглежда като полицейска палка и като насълзените очи на пребитите хора. Така изглежда Борисов. Тази кръв е по неговите ръце. Да, хората вече не харесват полицаите, защото ги малтретират. Ние 60 дни успяхме да удържим протеста мирен. Ние не сме охранителна фирма, ние сме трима души. И въпреки всичко тези хора са достатъчно интелигентни, дойдоха и се държаха прилично. Ние бяхме тези, които правеха живи вериги пред полицаите, за да не ги удрят.''

Вижте, финалът на Борисов е унизителен. Той можеше да си тръгне с повече достойнство все пак. Можеше да съхрани малко повече достойнство, не само за себе си, но и за партията си. Тази партия вероятно ще продължи да съществува и след него. Всички тези хора не са крали, колкото мафията във върха. Те не са оцапани до лактите, колкото мафията на върха. Не можеш, вместо да спасяваш хората, с които твърдиш, че си в една партия, да ги завличаш към дъното. Грозно е. Много'', каза в заключение Арман Бабикян.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 129 гласа.

Свързани новини