Отидете към основна версия

12 760 44

Контролира ли някой опасния бизнес с норки на шефа на "Градус" - Петя Алтимирска пред ФАКТИ

  • петя алтимирска-
  • норки-
  • ферма за норки-
  • стара загора-
  • иван ангелов-
  • сдружение кажи-
  • ационалната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи

"Има една теза, че вероятно този бизнес е много изгоден на Иван Ангелов заради това, че норките са хищници, които изяждат отпадъците от бизнеса с пилетата", каза Алтимирска

Снимка: ФАКТИ

„Съгласно нашето законодателство, ако то се спазваше така, както би следвало, не би трябвало да съществува такъв бизнес въобще. Това стана ясно и от последната проверка, която беше направена по заявка на служебния министър Бозуков“.

Това каза Петя Алтимирска от сдружение „КАЖИ“ пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ. Думите ѝ са по повод добива на ценни кожи в България – в случая от норки.

Алтимирска е председател на Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи.

„Буквално в първия ден от неговото встъпване в длъжност (б.р. на Христо Бозуков като служебен министър на земеделието) ние го запознахме с част от проблемите с този бизнес (б.р. добива на ценни кожи от норки в Старозагорско), и най-вече с нашите съмнения за политически чадър над този бизнес, който се упражнява вече 5 години в България. В рамките на тези 5 години, откакто съществува, ние не сме спирали да говорим за всички съпътстващи проблеми, включително и за проблемите, включващи регистрацията на тези обекти. За това смеем да твърдим, че бизнесът, който в момента съществува и който се нарича „законен“, всъщност той има много закононарушения, които са още в самото регистриране на фирмата“, добави Алтимирска.

„Институциите са го допуснали в нарушение на Закона“, каза тя и допълни, че съмненията за политически връзки се потвърждават все повече.

„Днес е денят, в който се навършват 3 години, откакто ние като Национална гражданска инициатива внесохме в Народното събрание 51 234 подписа в подкрепа забраната на добива на ценни кожи“, отбеляза Петя Алтимирска.

„Ние започнахме да събираме подписи, за да разберем каква е обществената нагласа. Разбрахме, че има изключително много хора, предимно млади хора, но и по-възрастни, които смятат, че e ненужно да убиваш животно само заради кожата му“, добави тя.

Председателката на Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи изтъкна, че местните общности на местата, където се осъществява този ужасен бизнес, са най-засегнати. „Най-напред от непоносимата миризма. Всички хора, които живеят около Стара Загора и в Стара Загора, знаят каква воня е, когато минават около село Маджерито (по пътя за Стара Загора). А хората, които са в селата около фермата, живеят непрекъснато в тази смрад. Освен това го има и огромния проблем с набезите от норките. Защото норките, колкото и да са милички животинки на пръв поглед, всъщност търсят своята свобода и когато избягат, обикновено влизат в дворовете на хората, за да търсят храна. По тази причина количеството норки се увеличи многократно“.

„По принцип в България този вид не съществува (б.р. норките) и това е другият проблем – че той беше въведен в природата именно заради съществуването на тези ферма (б.р. в Старозагорско, собственост на бизнесмена Иван Ангелов, който е собственик и на „Градус“). Откакто съществува този обект се наблюдават изключително много. Видът е американска норка, който е внесен изцяло само за ценни кожи. В България този вид е чужд и дори е с доказано инвазивен характер. Поради тази причина е пропуснат един много сериозен процес още в самото начало на регистрацията – да се направи анализ, програма за въздействието на този вид върху биоразнообазието. Това е едно от закононарушенията. Въобще не е изследвано и е допуснато буквално с риска да бъдат унищожени много местообитания и животни“, обясни Алтимирска.

„Факт е, че има много финансови несъответствия, за които ние сигнализирахме и в Комисията по ревизията, и преди това институциите“, заяви тя по отношения на въпросната ферма за норки. „Не стана ясно откъде идват финансовите несъответствия в износа. Не стана ясно защо се отглеждат тези животни, при положение, че годините наред фермата декларира огромни загуби, никаква печалби и огромна задлъжнялост. Има една теза, че вероятно този бизнес е много изгоден на този човек заради това, че норките са хищници, които изяждат отпадъците от бизнеса с пилетата (б.р. на споменатия Иван Ангелов). Това са страничните животински продукти, те се дават на норките. Вероятно от там идва смисълът той да продължава да настоява този бизнес да е толкова важен за него“ допълни Петя Алтимирска.

„За нас най-важното беше да се направи изцяло ревизия и проверка на бизнеса, откакто той съществува, от новото ръководство на министерството (б.р. визира се Министерството на земеделието). Разбира се, и с участието на Агенцията по храните, и с Центъра за оценка на риска. На тази проверка трябваше да присъстваме и ние, в качеството си на граждански контрол ние имаме право да присъстваме, но за пореден път не бяхме допуснати да присъстваме“, поясни председателката на Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи.

Тя е била поканена и е видяла доклада от проверката, който, по думите ѝ, е в рамките на 30 страници: „Множество доказани нарушения, множество големи нарушения. Този доклад аз нямам право да го снимам, да правя записки по него и т.н. Поискахме официално информацията по Закона за достъп до обществена информация и в рамките на вчерашния ден – един месец след като сме поискали информацията, получихме отговор в рамките на 16 страници, в който буквално липсват почти всички нарушения, които са констатирани в доклада. За мен въпросът е защо има такова голямо разминаване, на какво се дължи то, защо, при положение, че има толкова сериозни констатации в доклада, те по никакъв начин не са ни дадени в документа, който следва да бъде представен на обществото. Според мен тази информация, която е дадена, е изключително манипулативна. Липсват сериозните заключения и препоръки на проверяващите“, разказа Алтимирска.

В процес на разговора между Петя Алтимирска и Лили Маринкова стана ясно, че една от констатациите е, че липсва законодателство за съществуването на този бизнес, което значи, че той не може да бъде контролиран.

„Третият голям проблем е свързан със заболяванията, с това, че липсва програма за контрол и надзор на инфекциозните заболявания и заболяванията за онозите, които могат да навредят както на животните, така и на хората. Могат и да са предпоставки за много сериозни проблеми в други сектори на животновъдството. Такава програма за норките въобще липсва“, заяви още гостенката на Лили Маринкова.

По думите на Петя Алтимирска, починали норки не са били изследвани за Covid-19 в рамките на три месеца. „По този начин е било застрашено и общественото здраве, защото хората, които следят темата, знаят, че фермите за норки бяха най-чувствителните места, в които можеше да се създадат нови мутации на вируса на Covid-19. Такива установени случаи имаше в над 400 ферми в Европа. По тази причина Дания унищожи всичките си ферми за норки, Нидерландия също, в Гърция има не малко заразени ферми, в които се унищожава популацията. Тоест това беше проблем, който трябваше да се разгледа заради общественото здраве“, добави още тя.

Целия разговор можете да гледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 39 гласа.

Свързани новини