22 Юни, 2021 20:26 12 718 44

Контролира ли някой опасния бизнес с норки на шефа на "Градус" - Петя Алтимирска пред ФАКТИ

  • петя алтимирска-
  • норки-
  • ферма за норки-
  • стара загора-
  • иван ангелов-
  • сдружение кажи-
  • ационалната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи

"Има една теза, че вероятно този бизнес е много изгоден на Иван Ангелов заради това, че норките са хищници, които изяждат отпадъците от бизнеса с пилетата", каза Алтимирска

Контролира ли някой опасния бизнес с норки на шефа на "Градус" - Петя Алтимирска пред ФАКТИ - 1
Снимка: ФАКТИ

„Съгласно нашето законодателство, ако то се спазваше така, както би следвало, не би трябвало да съществува такъв бизнес въобще. Това стана ясно и от последната проверка, която беше направена по заявка на служебния министър Бозуков“.

Това каза Петя Алтимирска от сдружение „КАЖИ“ пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ. Думите ѝ са по повод добива на ценни кожи в България – в случая от норки.

Алтимирска е председател на Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи.

„Буквално в първия ден от неговото встъпване в длъжност (б.р. на Христо Бозуков като служебен министър на земеделието) ние го запознахме с част от проблемите с този бизнес (б.р. добива на ценни кожи от норки в Старозагорско), и най-вече с нашите съмнения за политически чадър над този бизнес, който се упражнява вече 5 години в България. В рамките на тези 5 години, откакто съществува, ние не сме спирали да говорим за всички съпътстващи проблеми, включително и за проблемите, включващи регистрацията на тези обекти. За това смеем да твърдим, че бизнесът, който в момента съществува и който се нарича „законен“, всъщност той има много закононарушения, които са още в самото регистриране на фирмата“, добави Алтимирска.

„Институциите са го допуснали в нарушение на Закона“, каза тя и допълни, че съмненията за политически връзки се потвърждават все повече.

„Днес е денят, в който се навършват 3 години, откакто ние като Национална гражданска инициатива внесохме в Народното събрание 51 234 подписа в подкрепа забраната на добива на ценни кожи“, отбеляза Петя Алтимирска.

„Ние започнахме да събираме подписи, за да разберем каква е обществената нагласа. Разбрахме, че има изключително много хора, предимно млади хора, но и по-възрастни, които смятат, че e ненужно да убиваш животно само заради кожата му“, добави тя.

Председателката на Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи изтъкна, че местните общности на местата, където се осъществява този ужасен бизнес, са най-засегнати. „Най-напред от непоносимата миризма. Всички хора, които живеят около Стара Загора и в Стара Загора, знаят каква воня е, когато минават около село Маджерито (по пътя за Стара Загора). А хората, които са в селата около фермата, живеят непрекъснато в тази смрад. Освен това го има и огромния проблем с набезите от норките. Защото норките, колкото и да са милички животинки на пръв поглед, всъщност търсят своята свобода и когато избягат, обикновено влизат в дворовете на хората, за да търсят храна. По тази причина количеството норки се увеличи многократно“.

„По принцип в България този вид не съществува (б.р. норките) и това е другият проблем – че той беше въведен в природата именно заради съществуването на тези ферма (б.р. в Старозагорско, собственост на бизнесмена Иван Ангелов, който е собственик и на „Градус“). Откакто съществува този обект се наблюдават изключително много. Видът е американска норка, който е внесен изцяло само за ценни кожи. В България този вид е чужд и дори е с доказано инвазивен характер. Поради тази причина е пропуснат един много сериозен процес още в самото начало на регистрацията – да се направи анализ, програма за въздействието на този вид върху биоразнообазието. Това е едно от закононарушенията. Въобще не е изследвано и е допуснато буквално с риска да бъдат унищожени много местообитания и животни“, обясни Алтимирска.

„Факт е, че има много финансови несъответствия, за които ние сигнализирахме и в Комисията по ревизията, и преди това институциите“, заяви тя по отношения на въпросната ферма за норки. „Не стана ясно откъде идват финансовите несъответствия в износа. Не стана ясно защо се отглеждат тези животни, при положение, че годините наред фермата декларира огромни загуби, никаква печалби и огромна задлъжнялост. Има една теза, че вероятно този бизнес е много изгоден на този човек заради това, че норките са хищници, които изяждат отпадъците от бизнеса с пилетата (б.р. на споменатия Иван Ангелов). Това са страничните животински продукти, те се дават на норките. Вероятно от там идва смисълът той да продължава да настоява този бизнес да е толкова важен за него“ допълни Петя Алтимирска.

„За нас най-важното беше да се направи изцяло ревизия и проверка на бизнеса, откакто той съществува, от новото ръководство на министерството (б.р. визира се Министерството на земеделието). Разбира се, и с участието на Агенцията по храните, и с Центъра за оценка на риска. На тази проверка трябваше да присъстваме и ние, в качеството си на граждански контрол ние имаме право да присъстваме, но за пореден път не бяхме допуснати да присъстваме“, поясни председателката на Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи.

Тя е била поканена и е видяла доклада от проверката, който, по думите ѝ, е в рамките на 30 страници: „Множество доказани нарушения, множество големи нарушения. Този доклад аз нямам право да го снимам, да правя записки по него и т.н. Поискахме официално информацията по Закона за достъп до обществена информация и в рамките на вчерашния ден – един месец след като сме поискали информацията, получихме отговор в рамките на 16 страници, в който буквално липсват почти всички нарушения, които са констатирани в доклада. За мен въпросът е защо има такова голямо разминаване, на какво се дължи то, защо, при положение, че има толкова сериозни констатации в доклада, те по никакъв начин не са ни дадени в документа, който следва да бъде представен на обществото. Според мен тази информация, която е дадена, е изключително манипулативна. Липсват сериозните заключения и препоръки на проверяващите“, разказа Алтимирска.

В процес на разговора между Петя Алтимирска и Лили Маринкова стана ясно, че една от констатациите е, че липсва законодателство за съществуването на този бизнес, което значи, че той не може да бъде контролиран.

„Третият голям проблем е свързан със заболяванията, с това, че липсва програма за контрол и надзор на инфекциозните заболявания и заболяванията за онозите, които могат да навредят както на животните, така и на хората. Могат и да са предпоставки за много сериозни проблеми в други сектори на животновъдството. Такава програма за норките въобще липсва“, заяви още гостенката на Лили Маринкова.

По думите на Петя Алтимирска, починали норки не са били изследвани за Covid-19 в рамките на три месеца. „По този начин е било застрашено и общественото здраве, защото хората, които следят темата, знаят, че фермите за норки бяха най-чувствителните места, в които можеше да се създадат нови мутации на вируса на Covid-19. Такива установени случаи имаше в над 400 ферми в Европа. По тази причина Дания унищожи всичките си ферми за норки, Нидерландия също, в Гърция има не малко заразени ферми, в които се унищожава популацията. Тоест това беше проблем, който трябваше да се разгледа заради общественото здраве“, добави още тя.

Целия разговор можете да гледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 39 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Логично

    81 14 Отговор
    Време е Рашков да ги заключи. Крайно време е!
  • 2 русенец

    107 4 Отговор
    Интересно ми е след като одерат норките, какво ли правят с месото им? :))) Колбаси?

    Коментиран от #4, #15

  • 3 Последния софиянец

    129 11 Отговор
    Обявихме бойкот на пиле Градус. Край с тях.

    Коментиран от #6

  • 4 гост

    85 1 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    Кренвиш бате. А ние кльопаме сигурно.

    Коментиран от #5, #7, #8

  • 5 русенец

    46 4 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    В думите ти има много логика и мъдрост. Е, наздраве да ни е!:)))
  • 6 градОс

    94 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния софиянец":

    Техните пилета се изкупуват от други фирми и им слагат други опаковки, а ти си мислиш че не е градус. Капиталистът няма насита, иска още и още...затова не ферма за норки, ами и ферма за хора ще отвори, ако можеше.

    Коментиран от #18

  • 7 русенец

    67 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Защото фирмата със сигурност не разполага с екарисаж, а със колбасарски мощности.:)))) И моята логика е желязна, нали?
  • 8 Реалност

    56 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Месото вероятно отива в по скъпите колбаси ,в кренвиришите са кожи копита и кокали от които се води месо механично отделено ,разбираи пресовани на преса и всичкото това с калта се мели с подобрители и се продава.
  • 9 Байкушевата Пауловния

    27 2 Отговор
    Що вредни есетри и моруни плуват из Йовковци и пирани !

    Коментиран от #22

  • 10 ДРУГАРЕ....БЕГОМ ЗА ВАКСИНАЦИЯ

    14 30 Отговор
    ТАВАРИЩИ...МНОГО СЕ РАЗМНОЖАВАТЕ...КАТО ХЛЕБАРКИ СТЕ...ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ...ПОНЕ ЩЕ СТЕ ИМПОТЕНТНИ СЛЕД ТОВА...ВАКСИНИТЕ ВОДЯТ ДО СТЕРИЛНОСТ...ЗАТОВА ДОКТОР КУНЧЕВ КАЗА ЧЕ НЕ СА ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ ...ЗА ХОРА ПОД 40 ГОДИНИ...И ЗА ТЕЗИ КОИТО ИМАТ ПЛАНОВЕ ЗА ДЕЦА...БЕГОМ КЪМ ПУНКТОВЕТЕ...

    Коментиран от #41

  • 11 Тибейски яковеи Зубри

    22 2 Отговор
    скоро хипотами ще има в Пънчарево
  • 12 Северноамерикански Визон

    25 2 Отговор
    Щрауси и кенгоро и бара Мунди
  • 13 Гост

    41 1 Отговор
    Циганите са добри хора . Циганските номера са лошо нещо. Грях.
  • 14 Сланина и Зурла

    43 1 Отговор
    Потресаващо е в какъв кошмар живеем..21век.
  • 15 хах

    36 2 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    Кренвирши градус, мнооого вкусни.
  • 16 БКП=герп=сдс

    30 4 Отговор
    Наглост! Хайде Рашков, захващай се за работа!
  • 17 оня

    36 0 Отговор
    Да пуснат норките в циганс.ките гета. Да видим кой кого:))
  • 18 Анджело

    34 2 Отговор

    До коментар #6 от "градОс":

    Градус внасят пилета и слагат опаковки на Градус
  • 19 Фактъ

    44 1 Отговор
    Пилетата на градус са бъкани с хормони , който се слага във фуража . Не е възможно едно пиле да стане шест килограма за месец , НО за контрабандиста Пилето , може .
  • 20 Пловдив

    52 0 Отговор
    ... И на този панагюрски "бизнесмен", му видяхме нивото...! Тъп е, като говедо...! Ако не се подмазва, или плаща на такива селски тарикати, като Методиев Борисов, ще умре от глад! Писна ми, от прости и, необразовани селски тарикати, чиито бизнеси са дадени, за временно управление, от ЦК на БКП, ДС или ДКМС!
  • 21 Onq s konq

    24 7 Отговор
    Аз знам само идно. Да живей ГЕРБ и Бойко и неговити приатели са мои приатели нищо че са цигани на Градос
  • 22 Търновец

    24 0 Отговор

    До коментар #9 от "Байкушевата Пауловния":

    Kлec, ходи да купуваш канцерогенните продукти на ЕЛИТ-МЕС-МИНЕВ, бившата родопа от умрели пилета от болести, предимно орнитоза, след като пишеш за яз.Йовковци си явно местен..
  • 23 НЕ !

    29 1 Отговор
    Не ! Така както никой не контролира съдии , прокурори , адвокати и хора превърнали правото в средство за препитание или обогатяване . Така че нещата ще си останат така - гаранция ! Докато не въведем народен контрол над тези професии и длъжности - нищо няма да е на ред ! Не контрол от народното събрание .
  • 24 Винету

    10 1 Отговор
    Дааа другаря б. борисОФ❗😡🤮
  • 25 Някой

    7 16 Отговор
    Толкова глупости не бях чел на едно място
  • 26 Ради нратовчеда от Банкя

    15 3 Отговор
    Ради братовчеда много обича да ходи при градуса, винаги намазва нещо..
  • 27 Made in Bg

    15 17 Отговор
    Не мога да разбера,защо тази госпожа иска да затваря тази ферма! Нима поне стелките в обувките не са и от естествена кожа /животинска/,защото ако не е така то краката са и гъбясали и смърдят много😮! Не е номерът според мен да се премахват такива ферми,а е начинът да се баложи спазването в тях на всички санитарни и технически норми !
  • 28 Касапин

    18 4 Отговор
    Тая мастия и Иван пилето да ги дерат като норките живи и тъпото на ножа .долни садисти
  • 29 Перо

    25 6 Отговор
    Този престъпник от “Градус” и мутра на толупа трябва да бъде разследван до дупка! Има много престъпници,пропуснати по закона Магнитски: Найденови,К.Гела,толупа,пилето и др. Наложително е борбата с тези бандити да става на местна почва,безмилостно! Само да се изчегърта бандитската партия ГРОБ на тези избори!
  • 30 изродка

    8 16 Отговор
    Екоталибанката е платена от датчаните да атакува фермата за норки, за да не може България са конкурира световния лидер на Норки - Дания.
  • 31 Blackthorn

    9 13 Отговор
    Тая от правене на зло колко е погрозняла, а и самото ѝ лице напълно разкрива същността ѝ - зло!!! Дано се покае докато е още на този свят...

    Коментиран от #39

  • 32 гого

    9 16 Отговор
    В западните страни в които съм бил хората се стремят да запазят подобни бизнеси защото са много печаливши и осигорява много приходи и данъци в същото време не са по вредни от другите бизнеси със животни - само у нас на шепа олигофрени като тази на снимката се позвилява да съсипват доходоносни бизнеси и после същите тия "ненори" реват колко сме бедни - с това мислене скъпи другарки и другари ще бъдете бедсни още много години - ха да ви е честито.

    Коментиран от #35

  • 33 Потрес

    6 6 Отговор
    Тая на снимката прилича на одрана норка !
  • 34 Ко Не

    13 8 Отговор
    "Вcички хoрa, кoитo живeят oкoлo Cтaрa Зaгoрa и в Cтaрa Зaгoрa, знaят кaквa вoня e, кoгaтo минaвaт oкoлo ceлo Мaджeритo (пo пътя зa Cтaрa Зaгoрa). A хoрaтa, кoитo ca в ceлaтa oкoлo фeрмaтa, живeят нeпрeкъcнaтo в тaзи cмрaд. Ocвeн тoвa гo имa и oгрoмния прoблeм c нaбeзитe oт нoркитe."
    Пълна Лъжа, питайте който и да е от Маджерито.
    А тази госпожа-"екоАКТивистка" да сподели за кравефермите, и там се дерат кожи, и в свинефермите също, ама сега е модерно, да плюеш.

    Коментиран от #44

  • 35 Перо

    6 1 Отговор

    До коментар #32 от "гого":

    Аз пък съм виждал в чужбина как се мажат с блажна боя,палта от норки на улицата.
  • 36 Без ДДС

    14 2 Отговор
    Хора не яжте пилешко, ходете купувайте от селата не от магазините.
    Професор Чирков го каза. ,,Ако бях ял пилешко до сега отдавна да съм умрял"
  • 37 Ужас

    4 6 Отговор
    Овратително злобна жена. Как жевее с толкова злоба??
  • 38 Рашку

    1 7 Отговор
    Рашку кървясалоту око за подслушването нищо не намери, за канибалите нищо не намери, сега е ред да се захваща с норките 😂😂😂
  • 39 673838

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Blackthorn":

    Дай да видим твоето лице
  • 40 Сър Ник - коуч и инфлуенсър

    3 1 Отговор
    Незабавно да се забрани продажба на на повече от 250 гр.хляб на човек от семейство. От хляба се пълнее ,идват болести, ходи се в болници и здравната система се задъхва !!! Същото се отнася и за маслото! Тотална забрана на червеното месо, бозата и еклерите - това изискват веганите - диабетици !! Мога да продължа с още много примери....
  • 41 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "ДРУГАРЕ....БЕГОМ ЗА ВАКСИНАЦИЯ":

    Аз направих ваксина, а женати още ме посещава!
  • 42 Бай Шиле

    4 3 Отговор
    И каква е разликата между ферма за добив на кожи и ферма за добив на свинско месо?Когато ми отговори тази "загрижена" лицемерка,тогава ще и повярвам,че не е платена.
  • 43 възмутен

    4 3 Отговор
    Преди години до гр.Перущица имаше ферма за норки.Беше на метри от оживен път.Минавал съм стотици пъти от там и не съм усетил никаква миризма.Това НПО е като всички други,уж това онова,ама става въпрос за пари.
  • 44 Абе пич

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Ко Не":

    Доводите ти са от тип: Нерде Стамбул,нерде Ямбол! Какво ми сравняваш добива на месо,и кожата от прасе или едър рогат добитък,която отива за производство на обувки и други полезни за човека стоки,с този " бизнес". Нито от месото ще ядеш,нито кожите са в полза на милиони,обикновени потребители.Това е гаден бизнес- убийство на хиляди живи същества,за да се задоволят извратените капризи на определен брой силиконови кифли по света....Вижте ме,Аз бях на еди кой си прием в палто от норка!Палто,което Вие там- плебса не можете да си позволите! "