Отидете към основна версия

2 542 8

Честваме Международния ден за борба срещу ядреното оръжие

  • международен ден за борба срещу ядреното оръжие-
  • казахстан-
  • проект "атом"-
  • хирошима

Двадесет и девети август е дата, предложена от президента на Република Казахстан и одобрена от Общото събрание на ООН с резолюция от декември 2009г. (Резолюция № 64/35) за Международен ден за борба срещу ядрените опити.

Датата, разбира се, не е избрана случайно. Именно на 29 август 1949 година, точно преди 65 години, Съветският съюз осъществява първото тестване на ядреното оръжие на Семипалатинския изпитателен полигон, което отвори една трагична страница в историята на Казахстан.

От 1949 до закриването на полигона през 1991 година на полигона са извършени не по-малко от 500 тествания на ядреното оръжие, а общата мощност на взривените ядрени заряди 2,5 пъти надхвърля мощността на бомбата, хвърлена над Хирошима.

И отново на същата тази вече паметна дата - 29 август- през 1991 година президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев подписва указ за закриването на Семипалатинския ядрен полигон. Този факт бележи старта на процеса на отказ от четвъртия в света по мощност ядрен арсенал.

Преди две години президентът на Република Казахстам инициира международен проект „АТОМ”. Поседният има за цел света да има достъп до информацията относно последиците и заплахите от ядрените опити.  Поставя се сложна, но благородна задача: да се обединят усилията на хора от различни държави, завинаги да се спрат ядрените опити, и движението към един безядрен свят да стане последователно и необратимо.

В тази връзка днес в Московския културно-делови център в столицата се проведе изложба, посветена именно този глобален проблем. Беше излъчен и документален филм, чиито кадри разкриваха болката, причинена на стотици невинни хора, принудени да живеят с тежките последици  в здравословен и психически аспект от ядрените опити. Присъстващите се запознаха и с горепосочения проект „АТОМ”, като стана ясно,че на сайта на проекта (www.theatomproject.org) има електронна петиция, която призовава всички, които са за свят без ядрено оръжие, да я подпишат.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини