Отидете към основна версия

1 931 13

Русия плаши с излизане от Съвета на Европа

  • русия-
  • пасе-
  • съвета на европа-
  • сергей наришкин-
  • правомощия-
  • право на глас-
  • лишаване

Поводът е лишаването на делегацията на страната от право на глас и други правомоция в ПАСЕ

Председателят на Държавната дума на Русия Сергей Наришкин потвърди изразената позиция от руската делегация на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, че страната се оттегля от ПАСЕ до края на годината и обмисля въпроса доколко е целесъобразно членството й в Съвета на Европа.

"Ако руската делегация няма да има всички пълномощия и най-важното - право на глас, за нас губи смисъл при такива условия да работим на място в ПАСЕ“, коментира Наришкин, цитиран от "Интерфакс".

Изявлението му идва, след като Асамблеята гласува за лишаване на делегацията на Русия от право на глас и участие в ръководните структури на организацията, което фактически й отнема инструментите на влияние.

Трябва да прекратим всякакво сътрудничество с тази стремително губеща авторитет организация на европейски бюрократи, заяви председателят на комитета по конституционно законодателство Андрей Клишас. "Поведението на мнозинството в ПАСЕ е обикновена глупост и страх от това, че принципите на свободното слово, към които се придържат руските парламентаристи, ще разрушат измишльотините, зад които се прикрива неонацисткият режим в Киев с помощта на европейските лидери“, дръзко коментира предприемачът милионер, цитиран от РИА „Новости“.

За да излезе от Съвета на Европа, не е нужно страната член да предприема каквито и да било процедурни усилия, твърди Би Би Си. Според устава на организацията, достатъчно е само да уведоми за това си решение генералния секретариат на СЕ. Ако това се направи в първите 9 месеца на финансовата година, членството се прекратява от  следващата година. Генералният секретар на организацията трябва да предаде уведомлението за оттегляне на Комитета на министрите, който да го обсъди на поредното си заседание и да вземе решение за юридическите и финансовите последствия. Вноските на Русия за членство в Европейския съвет за 2014 г. възлизаха на 32 млн. И 281 000 евро, или 10,5% от бюджета на организацията.

Излизането на Русия от СЕ означава и прекратяване на компетенциите й в Страсбургския съд. Slon отбелязва, че създаването на СЕ през 1949 г. е било сериозно постижение на европейската дипломация, но предвид появата на други интеграционни структури със сериозни средства и реални пълномощия ПАСЕ би трябвало отдавна да бъде разпусната като безсмислено и безпомощно копие на Европарламента. Изданието отбелязва, че СЕ е превърнат в нискобюджетен заместител на ЕС, включващ страните, които е „скъпо и опасно“ да бъдат взети в реалния Евросъюз. Главните сред безсмислените му структури са Съдът по правата на човека в Страсбург и Парламентарната асамблея, коментира Slon. 

Припомняме, че през април 2014 г. ПАСЕ изключи руските представители от всички ръководни органи ан Асамблеята до края на годината. Повод за това беше присъединяването на Крим към РФ. Сегашното решение за отнемането на правото на страната на глас и други правомощия е свързано с ескалацията на конфликта в Югоизточна Украйна след кървавите събитията в Мариупол. Аналогичен решение по отношение на руската делегация в ПАСЕ имаше и през 2000 г. във връзка с нарушаването на човешките права в Чечня.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини