Отидете към основна версия

2 166 25

Гърция възнамерява да поиска помощ от Русия

  • гърция-
  • русия-
  • възнамерява-
  • помощ-
  • атина-
  • фалит
Атина. Снимка: АП/БТА

Гръцки политици имат намерение да поискат от Русия икономическа помощ по време на официалното си посещение в Москва, съобщава германското списание Spiegel.

"Гърция отчаяно се бори срещу фалита. Тъй като преговорите със спонсорите са в застой, Атина сега търси подкрепа от Русия. В Брюксел и Берлин гледат това сближаване с недоверие..." пише вестникът.

Според Spiegel, правителството на Алексис Ципрас иска да постави въпроса за понижаване на цената на природния газ, както и снемането на руското ембарго върху някои гръцки продукти и по-специално върху пресни плодове.

Очаква се министърът на енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис да отправи тази молба по време на своята визита в Москва, планирана за днес и утре (30-31 май).

ЕС е обезпокоен от факта, че много от членовете на гръцкото правителство се чувстват "по-близо до Москва, отколкото до Брюксел", отбелязва Spiegel. Тревогата е свързана с нарастващото влияние на Путин в Югоизточна Европа.

По-рано Брюксел отказа на Гърция кредит от 1,2 милиарда евро. Непосредствено преди визитата си в Москва Лафазанис даде интервю, в което нарече ЕС "безсрамни империалисти", които искат да "удушат" Гърция.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас възнамерява да посети Москва на 8 април. По време на посещението си Ципрас ще се срещне с Владимир Путин.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: