Отидете към основна версия

1 734 14

Сергей Лавров: Сините каски само ще разделят Украйна на две

  • сергей лавров-
  • русия

Ако в Украйна бъдат пратени мироопазващи сили на ООН, това ще  означава разделяне на страната на две части.
Това обяви руският външен министър Сергей Лавров.

В свое двучасовото интервю за три водещи руски радиостанции  "Спутник", "Говорит Москва" и "Ехото на Москва" отношенията със  Запада и кризата в Украйна бяха основните теми. Отношенията между  Москва и Запада са в най-ниската си точка от десетилетия заради  кризата в Украйна, призна Сергей Лавров.

Верен на своя стил той все пак отбеляза, че като непосредствен  съсед на Русия - Украйна трябва да бъде стабилна, приятелска  страна, която в никакъв случай не бива да бъде разкъсана на  части.

Лавров все пак обвини Киев, че налага икономическа блокада на  Донбас, не изплаща дължими суми и отказва да преговаря с  отцепилите се области.

Украйна може да съществува само като държава, която признава  многообразието на регионите, които влизат в нея. Искаме в Украйна  да има мир и спокойствие и затова е необходимо тя да бъде  запазена като единна държава, след като бъдат изпълнени  обещанията за децентрализация и бъде проведена конституционна  реформа.

За целта Киев трябва да се откаже от това, което нарича  унитарност и украинизация, призова руският външен министър. Той поиска Украйна да е неутрална. Темата за анексията на Крим била затворена за руската дипломация, а не дневен ред седяла ситуацията в Донбас.

Той смята, че САЩ използват ситуацията в Украйна, за да попречат  на партньорството между Русия и ЕС и на връзките между Кремъл и  Берлин.

Сергей Лавров посочи, че "Ислямска държава" е основна заплаха за  сигурността на Русия. Той обвини САЩ, че са виновни за  възникването на джихадистката групировка, както това е станало и  с "Ал Кайда".

По тази причина Кремъл доставя оръжие на Ирак и Сирия, за да им  помогне в борбата с "Ислямска държава", призна Сергей Лавров.

Той посочи, че след големите надежди в началото на мандата на  американския президент Барак Обама са настъпили много  разочарования, след които са последвали войни в Афганистан, Ирак,  Либия и сега срещу "Ислямска държава".

По тази причина за Москва е важно да продължи сътрудничеството  със САЩ в борбата срещу тероризма.

Политически анализатори отбелязват, че интервюто на Сергей Лавров  е знаково на фона, че той се въздържа от публични прояви.
За първи път топ дипломатът на Русия участва във формат „въпрос-отговор" по радиото.
Самият  Лавров отхвърли възможността да се кандидатира за президент на  изборите през 2018 г.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания