Отидете към основна версия

18 171 17

Накъде ще излети нацисткият орел?

  • уругвай-
  • нацисти-
  • символ-
  • орел-
  • свастика-
  • адмирал граф шпее-
  • кораб-
  • бронз-
  • хитлер

С височина близо 3 метра и тегло над 300 килограма, орелът все още не знае накъде ще излети...

Военният трофей – доказателство за успех на бойното поле. Доказателство за безсмъртието на подвига. Къде да бъде подставен трофей, обаче, който тежи над 300 килограма?

The Vintage News разказва историята за един необичаен по размери, но изключително значим военен трофей – нацистки орел и свастика от бронз, лично проектиран от Хитлер.

Красящ военния кораб „Адмирал Граф Шпее“ (Graf Spee) през Втората световна война, орелът символизира нацисткия флот. Потапя множество търговски кораби на съюзниците, но в крайна сметка сметка е победен.

През месец декември 1939 година губи битката край бреговете на Уругвай. След поражението трофеят сякаш е загубен завинаги. Изваден е от дълбините, обаче, през 2006 година. И тук идва въпросът – какво да се прави с него?

Десетилетия след края на Втората световна война уругвайското правителство и реставраторите не знаят какъв е отговорът.

Бронзовият символ е висок близо 2.7 метра. Единственият друг подобен, който е бил „на въоръжение“ в нацисткия флот, е бил на кораба „Бисмарк“, потопен в Атлантика през 1941 година.

Изваждането и реставрацията на орела струвала 5 милиона щатски долара и отнемат много години. Заслугата е на местния бизнесмен Алфредо Ечегарай, който е и собственик на 50%. Той се надява да върне част от инвестициите си чрез изложба на трофея. Уругвайското правителство, обаче, не гледа с добро око на тази идея. Властите се колебаят, защото много нацисти в края на войната акостират именно в Южна Америка.

Според Ечегарай управниците в страната са подложени на натиск от страна на Германия орелът да „стои на тъмно“. „Защо да не мога публично да го покажа? Разбира се, по подходящ начин и с историческо обяснение“, изумява се бизнесменът.

Съществува и вариант бронзовата статуя да попадне в ръцете на колекционер. Експерт споделя, че Германия се опасява да се включи, защото свастиката може да попадне в неонацисти или да бъде използвана за възхвала на Третия райх.

Докато не бъде намерен отговор, орелът и свастиката остават в Уругвай...

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини